Krokiety z pieczarkami. Pomysł na wigilijne danie. Z tym przepisem wyjdą naprawdę rewelacyjnie

Kokiety z pieczarkami to potrawa, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do wigilijnego barszczu. Warto też dodać, że to jedno z najprostszych i najtańszych dań, jakie trafia na bożnonarodzeniowy stół. Do przygotowania pysznych krokietów będą potrzebne pieczarki, cebula, mąka, mleko i jajka.

Jak zrobić krokiety na wieczerzę wigilijną? Przedstawiamy jeden z najłatwiejszych przepisów, z którym wyjdą delikatne i aromatyczne. Ich tajemnica tkwi w jednym składniku. Chodzi o dodanie do ciasta gazowanej wody mineralnej. Oto jak przygotować świąteczne danie.

Zobacz wideo

Krokiety z pieczarkami - przepis na aromatyczne danie wigilijne

Aby krokiety wyszły idealne, należy dodać do ciasta naleśnikowego wody gazowanej. 

Składniki:

Na ciasto:

  • szklanka mleka,
  • szklanka gazowanej wody mineralnej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • pół kilo pieczarek,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego.

Na panierkę:

  • dwa jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Wykonanie krokietów trwa około dwóch godzin

Przygotowanie:

  1. Zrób farsz do krokietów. Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Przygotuj pieczarki. Oczyść je dokładnie i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i wymieszaj całość. Do cebuli dorzuć pieczarki i smaż wszystko aż woda całkowicie wyparuje, a pieczarki się zarumienią. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw farsz do przestygnięcia.
  3. Przygotuj ciasto. Połącz mleko, wodę, jajka i sól. Po ich wymieszaniu mikserem dodawaj stopniowo mąkę, żeby nie pojawiły się grudki. 
  4. Usmaż naleśniki na dużej patelni. Nakładaj farsz pieczarkowy i składaj naleśniki w rulon.
  5. W misce rozbełtaj jajka. Do oddzielnego naczynia wsyp bułkę tartą. Obtaczaj naleśniki z farszem pieczarkowym kolejno w jajku i bułce tartej. Smaż krokiety aż się zarumienią ze wszystkich stron.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: