Karp ma zapach i posmak mułu? Można temu zaradzić [WSKAZÓWKI]

Nie podajecie karpia na wigilii, bo smakuje i pachnie wam mułem? Wystarczy go dobrze przygotować do podania. Mamy dla was kilka wskazówek - może karp wróci na wasze stoły?

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Przez wiele lat trudno było sobie wyobrazić wigilię bez karpia. Ryba ta stała się tak popularna za czasów PRL-u, ze względu na łatwą hodowlę i dostępność, obecnie natomiast coraz chętniej wymieniana jest na inną rybę. Wszystkiemu winien jest mulisty posmak i zapach, który zniechęca wiele osób do karpia. Na szczęście w łatwy sposób można się pozbyć tego specyficznego aromatu. Jak to zrobić?

Zobacz wideo

Cebula i mleko na ratunek

Muliste aromaty można zlikwidować na trzy sposoby - każdy z nich stosuje się przed przyrządzeniem potrawy. Po pierwsze, karpia można wymoczyć w mleku. Zimne mleko wlewamy do miski, wkładamy karpia i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odsączamy rybę papierowym ręcznikiem i przygotowujemy według wybranego przepisu.

Jeżeli używamy cebuli, to kroimy ją w plastry i okładamy nią surową rybę. Po około 2-3 godzinach warzywo wchłonie nieprzyjemny aromat. Karp będzie gotowy do dalszej obróbki. 

Karpia można także skropić dużą porcją soku z cytryny. Powinien w nim poleżeć przez około godzinę - później osuszamy rybę ręcznikiem papierowym i przyrządzamy. 

Marynata do karpia

Sposobem na pozbycie się mulistego zapachu i posmaku jest przygotowanie marynaty lub natarcie go sporą ilością przypraw. Doskonale sprawdzi się do tego pieprz cytrynowy, rozbite w moździerzu ziarna kolendry czy ulubione zioła. 

A jeśli chcecie zrobić pieczonego karpia w marynacie piwnej, koniecznie sprawdźcie przepis samego Roberta Makłowicza. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.