Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki

Ogórki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które robimy na okres jesienno-zimowy. Właśnie teraz wiele osób decyduje się na ich wykonanie. Aby w późniejszym czasie cieszyć się najlepszym smakiem, warto wybrać odpowiedni przepis. Naszym zdaniem ten jest wręcz perfekcyjny, a warzywa są pyszne i chrupiące.
Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć?

Ogórki to warzywo, za którym szaleją Polacy. Jada się je pod różnymi postaciami, a najpopularniejsze to mizeria, ogórki kiszone czy konserwowe. Od pewnego czasu możemy się cieszyć sezonem na ogórki gruntowe, a to oznacza, że w końcu możemy zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Wiele osób będzie trzymać się znanego od lat przepisu, jednak tym razem warto nieco poszaleć. W tym celu proponujemy zrobić kiszonki z tej receptury. Zalewa to połączenie smaków, które trudno podrobić. Przez sposób nacięcia ogórków idealnie się sprawdzą jako dodatek do kanapek i sałatek.

Przepis na ogórki kanapkowe

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • 4 szklanki wody,
  • 2,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki ziarnistego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie ogórki umieść w dużej misce i zalej wodą. Dokładnie je przemyj, możesz do tego użyć szczoteczki. Na końcu odetnij z nich końcówki.
  2. Teraz czas na podzielenie warzyw na mniejsze kawałki. Przekrój je wzdłuż na średniej grubości plastry.
  3. Słoiki dokładnie przemyj, wyparz i osusz. Upewnij się również, że masz do nich pasujące zakrętki. Do tak przygotowanych naczyń ułóż ciasto podzielone ogórki. Między nimi nie powinno być za dużo przestrzeni.
  4. Gdy ogórki są ułożone w słoikach, czas na przygotowanie zalewy. Do średniego garnka wlej wodę i ocet. Wrzuć również ziele angielskie, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu, sól, kurkumę i cukier. Dokładnie zamieszaj i gotuj przez kilka minut. W tym czasie wszystkie sypkie przyprawy powinny się rozpuścić.
  5. Tak przygotowaną zalewą zalej wszystkie słoiki. Ogórki powinny znajdować się pod płynem, lecz pozostaw odrobinę miejsca przy samym rancie naczynia.
  6. Każdy słoik dokładnie zakręć i upewnij się, że nic nie przecieka. Na dnie większego garnka ułóż czyste ścierki i postaw na nich słoiki. Całość zalej wodą do 3/4 wysokości naczyń i zagotuj na średnim ogniu. Proces pasteryzacji powinien trwać około 10 minut.
  7. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem. Po wystudzeniu przechowuj je w chłodnym miejscu. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA