-
Haps
-
Jak przygotować
- Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki
Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki
Ogórki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które robimy na okres jesienno-zimowy. Właśnie teraz wiele osób decyduje się na ich wykonanie. Aby w późniejszym czasie cieszyć się najlepszym smakiem, warto wybrać odpowiedni przepis. Naszym zdaniem ten jest wręcz perfekcyjny, a warzywa są pyszne i chrupiące.
Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć?
Ogórki to warzywo, za którym szaleją Polacy. Jada się je pod różnymi postaciami, a najpopularniejsze to mizeria, ogórki kiszone czy konserwowe. Od pewnego czasu możemy się cieszyć sezonem na ogórki gruntowe, a to oznacza, że w końcu możemy zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Wiele osób będzie trzymać się znanego od lat przepisu, jednak tym razem warto nieco poszaleć. W tym celu proponujemy zrobić kiszonki z tej receptury. Zalewa to połączenie smaków, które trudno podrobić. Przez sposób nacięcia ogórków idealnie się sprawdzą jako dodatek do kanapek i sałatek.
Przepis na ogórki kanapkowe
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- 4 szklanki wody,
- 2,5 szklanki octu 10 proc.,
- 2,5 szklanki cukru,
- płaska łyżeczka ziela angielskiego,
- 2 łyżki gorczycy,
- 2 łyżki ziarnistego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie ogórki umieść w dużej misce i zalej wodą. Dokładnie je przemyj, możesz do tego użyć szczoteczki. Na końcu odetnij z nich końcówki.
- Teraz czas na podzielenie warzyw na mniejsze kawałki. Przekrój je wzdłuż na średniej grubości plastry.
- Słoiki dokładnie przemyj, wyparz i osusz. Upewnij się również, że masz do nich pasujące zakrętki. Do tak przygotowanych naczyń ułóż ciasto podzielone ogórki. Między nimi nie powinno być za dużo przestrzeni.
- Gdy ogórki są ułożone w słoikach, czas na przygotowanie zalewy. Do średniego garnka wlej wodę i ocet. Wrzuć również ziele angielskie, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu, sól, kurkumę i cukier. Dokładnie zamieszaj i gotuj przez kilka minut. W tym czasie wszystkie sypkie przyprawy powinny się rozpuścić.
- Tak przygotowaną zalewą zalej wszystkie słoiki. Ogórki powinny znajdować się pod płynem, lecz pozostaw odrobinę miejsca przy samym rancie naczynia.
- Każdy słoik dokładnie zakręć i upewnij się, że nic nie przecieka. Na dnie większego garnka ułóż czyste ścierki i postaw na nich słoiki. Całość zalej wodą do 3/4 wysokości naczyń i zagotuj na średnim ogniu. Proces pasteryzacji powinien trwać około 10 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem. Po wystudzeniu przechowuj je w chłodnym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl