Mizeria z nietypowym składnikiem to czysta perfekcja. Wystarczy dodać do ogórków iście polski smak

Klasyczną mizerię zna niemal każdy - to obłędny dodatek do wakacyjnego obiadu w wersji mięsnej, jak i tej wegetariańskiej. Co jednak gdyby do obłędnej surówki dodać jeden, nietypowy i nieco kontrowersyjny składnik? Zapewniamy, że będzie smacznie, aromatycznie i o wiele oryginalnej niż zazwyczaj!

Mizeria to klasyka, która króluje na stołach szczególnie latem, gdy ogórków mamy pod dostatkiem. Zielona, rześka i lekka propozycja jest niezastąpiona, jednak jak się okazuje, można ją nieco podrasować. Pomoże w tym tajemniczy składnik, którego nikt wcześniej nie mógł się spodziewać! Ale bez obaw - nadal jest smacznie, zdrowo i domowo. 

Ogórkowy zawrót głowy, czyli klasyczna mizeria z nietypowym dodatkiem 

Mizeria to jedna z klasycznych surówek, która smakuje obłędnie szczególnie wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i dojrzałe. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny smak i przekonać się do nieco bardziej urozmaiconej, a dla niektórych nawet udziwnionej wersji. W składzie króluje jeszcze jedno sezonowe warzywo i kilka innych aromatycznych kąsków!

Jak się okazuje, surówka przygotowana w domu nadal może zaskoczyć, nawet jeśli mamy ochotę na klasykę podobną do mizerii. Wówczas wystarczy nieco podrasować babciny przepis - poza ogórkami warto dodać do misy także pokrojoną w piórka... cebulę! Ten tajemniczy dodatek już bezpowrotnie rozpieści kubki smakowe i na stałe zostanie w twojej kuchni! Nie obejdzie się jednak bez wyrazistego sosu z octu, śmietany i kapki tłuszczu! 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na mizerię z innego świata - babcia nie uwierzy w to połączenie 

Składniki: 

  • 4 ogórki gruntowe,
  • cebula,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 10 g cukru,
  • 20 ml oleju słonecznikowego,
  • 5 ml octu lub soku z cytryny,
  • spora porcja posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia ogórków. 
  2. Warzyw osusz. Ogórki pokrój na cienkie plasterki, podobnie jak cebulę.
  3. Zielone warzywa przełóż do misy. Dodaj też drobno posiekany koperek. 
  4. Teraz pora na aromatyczny dressing - połącz śmietanę z olejem lub oliwą. Ocet podgrzej z cukrem w rondelku, gdy kryształki się rozpuszczą, a całość nieco ostudzi, dodaj miksturę do nabiału z solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz z ogórkami i cebulą.  
  5. Tak przygotowana mizeria jest gotowa do podania. Warto serwować ją np. z klasycznym schabowym, mielony lub drobiem, podobnie jak z młodymi ziemniakami i jajem sadzonym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.