Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki to warzywa, które królują w wiosennym i letnim menu. Można się nimi zajadać solo - bez zbędnych dodatków lub skomponować nieskończoną ilość ciekawych smaków. Klasykiem nad klasykami jest wszystkim doskonale znana mizeria, która doczekała się teraz szwedzkiej wersji.
Mizeria może zaskoczyć, a szczególnie ta w szwedzkiej odsłonie. Wszystkim doskonale znany klasyk można bowiem nieco urozmaicić, a wystarczą kilka wiosennych, świeżych dodatków. Wówczas uzyskamy ciekawą alternatywę dobrze znanej klasycznej wersji. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać także swoją mieszankę przypraw i stworzyć autorską surówkę na miarę największych smakoszy.
Przepis na mizerię to przysłowiowa bułka z masłem, tą według szwedzkiej receptury także. Wystarczy zadbać o doskonałą bazę - mowa tu o świeżych, sezonowych ogórkach, które są najważniejsze z całego składu. Poza warzywami do szwedzkiego rarytasu dodajemy także cebulkę ze szczypiorkiem, liście zielonej sałaty, śmietanę, ocet winny, odrobinę cukru i soli. Połączenie tych składników da spektakularny efekt nie tylko dla kubków smakowych, ale i dla oka - kolory są żywe, soczyste i kuszące!
Składniki:
Sposób przygotowania: