Rewelacyjna mizeria w szwedzkim wydaniu. Spróbuj raz, a nie wrócisz do tradycyjnej odsłony

Mizeria to jedna z klasycznych surówek, która smakuje obłędnie szczególnie wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i dojrzałe. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny smak i przekonać się do szwedzkiej wersji. W składzie królują ciekawe dodatki, których połączenie gwarantuje obłędny, lekki i orzeźwiający smak.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki to warzywa, które królują w wiosennym i letnim menu. Można się nimi zajadać solo - bez zbędnych dodatków lub skomponować nieskończoną ilość ciekawych smaków. Klasykiem nad klasykami jest wszystkim doskonale znana mizeria, która doczekała się teraz szwedzkiej wersji. 

Szwedzka mizeria, czyli obiadowa klasyka w nowej odsłonie

Mizeria może zaskoczyć, a szczególnie ta w szwedzkiej odsłonie. Wszystkim doskonale znany klasyk można bowiem nieco urozmaicić, a wystarczą kilka wiosennych, świeżych dodatków. Wówczas uzyskamy ciekawą alternatywę dobrze znanej klasycznej wersji. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać także swoją mieszankę przypraw i stworzyć autorską surówkę na miarę największych smakoszy. 

Przepis na mizerię to przysłowiowa bułka z masłem, tą według szwedzkiej receptury także. Wystarczy zadbać o doskonałą bazę - mowa tu o świeżych, sezonowych ogórkach, które są najważniejsze z całego składu. Poza warzywami do szwedzkiego rarytasu dodajemy także cebulkę ze szczypiorkiem, liście zielonej sałaty, śmietanę, ocet winny, odrobinę cukru i soli. Połączenie tych składników da spektakularny efekt nie tylko dla kubków smakowych, ale i dla oka - kolory są żywe, soczyste i kuszące! 

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepis na szwedzką mizerię - te dodatki to must have

Składniki: 

  • 3 ogórki,
  • większa cebula ze szczypiorem,
  • liście ulubionej zielonej salaty np. masłowej czy lodowej,
  • 120 g kwaśnej śmietany,
  • 10 ml octu winnego,
  • 5 g cukru,
  • solidna szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia ogórków, sałaty i szczypioru. 
  2. Wszystkie warzyw osusz. Ogórki pokrój na cienkie plasterki, podobnie jak cebulę. Sałatę z kolei porwij na mniejsze kawałki, a szczypiorek drobno poszatkuj. 
  3. Zielone składniki przełóż do dużej miski. 
  4. Teraz pora na sos - w osobnej miseczce połącz śmietanę, ocet winny, cukier i sól. Całość dokładnie zamieszaj, a następnie przełóż do zielonych warzyw i dokładnie wymieszaj. 
  5. Tak przygotowana mizeria jest gotowa do podania. Smacznego!
  6. Wskazówka - szwedzka mizeria najlepiej smakuje mocno schłodzona, dlatego przed podaniem warto umieścić ją w lodówce. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.