Mizeria - przepis i do mielonego i do schabowego. Jeden dodatek może zszokować, ale gwarantuje pyszny smak

Mizeria to uniwersalny dodatek do obiadu, który pasuje do prawie każdej potrawy. Może się wydawać, że mizeria to po prostu starte ogórki wymieszane ze śmietaną, czasem z dodatkiem cebuli. Błąd - mizeria może smakować jak ogórkowe arcydzieło, a dziś podpowiemy, jak ją przygotować, by była idealna. Pomoże w tym składnik, który może wzbudzić lekkie niedowierzanie - chodzi o ocet jabłkowy.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlet mielony, ziemniaczki z koperkiem i pyszna mizeria - oto wymarzony obiad. Jednak mizeria może być czymś więcej niż po prostu plastrami ogórków ze śmietaną albo jogurtem. Już odrobina octu sprawi, że surówka nabierze nowego smaku, ale nie będzie przy tym zbyt kwaśna i ostra. Do tego jogurt i odrobina majonezu - taka mizeria to spełnienie marzeń każdego miłośnika ogórków. 

Mizeria - przepis z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • 5 sporych ogórków
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz ze skórki i posiekaj je w cienkie plastry, możesz także zetrzeć je na tarce. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę i dodaj płaską łyżeczkę soli. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut, by ogórki puściły wodę. 
  2. Ogórki odcedź z wody, następnie dodaj do nich ocet, przeciśnięty czosnek, koperek, pieprz oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Do ogórków dodaj śmietanę oraz majonez i sprawdź, czy nie trzeba dodać więcej soli lub cukru. Jeśli nie - możesz podawać. 

Wskazówka: Taka mizeria smakuje wyśmienicie także bez śmietany czy majonezu. "Gołą mizerię" możesz odkręcić odrobiną czarnuszki - będzie wyśmienita. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.