Więcej przepisów na przysmaki z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi leniwe to sposób na sentymentalną podróż do czasu dziecięcej beztroski i babcinej kuchni. Z przepisem każdy sobie poradzi, ale jest jedna zasada, o której wiedziały wszystkie babcie, ciocie i inne mistrzynie smaków. Chodzi o twaróg. Żeby kluseczki wychodziły miękkie i delikatne, twaróg musiał być zwarty, najlepiej w kostce i oczywiście półtłusty. Leniwe z sera z wiaderka nie wyjdą tak pyszne - ser jest już wcześniej zmielony, a mąka, którą się dodaje, uwolni więcej glutenu, przez co kluski mogą wyjść twarde i gumowate. Lepiej ręcznie zgnieść ser, niż później rozczarować się smakiem.
Tani i szybki obiad - pierogi leniwe
Składniki:
- 2 kostki półtłustego twarogu (łącznie ok. 0,5 kg)
- 1 pełna szklanka mąki pszennej (może być z lekkim czubkiem)
- 3 jajka
- odrobina soli
- do podania: masło, cynamon, bułka tarta, śmietana itp.
Sposób wykonania:
- Twaróg przełóż do miski. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z twarogiem, a z białek ubij sztywną pianę.
- Do utartego twarogu dodaj mąkę, szczyptę soli i dokładnie wyrób. Kiedy masa będzie już gotowa, za pomocą szpatułki wmieszaj pianę z białek, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
- Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel je na 3 części. Z każdej z nich uformuj wałek średnicy ok. 3 cm i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów lub kwadratów.
- W szerokim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i masła. Wrzucaj partiami kluseczki i gotuj w lekko mrugającej wodzie przez ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia. Następnie wyłów je łyżką cedzakową na talerz i polec roztopionym masłem i oprósz bułką tartą.
Wskazówka: Nie musisz ubijać piany z białek, jednak ten trik sprawia, że leniwe są delikatniejsze i mięciutkie.