Szwedzkie pierogi mogą wywołać zaskoczenie. W Polsce nazywamy je inaczej, a smakują podobnie

Smaki świata są dla wielu bardzo interesujące, szczególnie gdy można w nich znaleźć nasze polskie odpowiedniki. Takim przykładem są pierogi pochodzące ze Szwecji. Przypominają one jeden przysmak, który jest w Polsce bardzo popularny. Wiesz jaki?

Jedzenie pochodzące z danego kraju może okazać się idealnym wehikułem, który przenosi do danego miejsca za pomocą smaku. Właśnie dlatego, dzięki domowemu odtwarzaniu receptur można podróżować i zarazem nie opuszczać swoich czterech kątów. To właśnie jedzenie łączy ludzi niezależnie od sytuacji i miejsca. Aby poznać trochę szwedzkich przysmaków, warto sięgnąć po przepis na tamtejsze pierożki. Różnią się one od tych polskich i tradycyjnych. Można nawet powiedzieć, że są podobne do pasztecików, które podawane są przy czerwonym barszczu.

Wzmiankę o tym smakołyku można znaleźć w popularnej książce dla dzieci "Dzieci z Bullerbyn". To właśnie tam jeden z bohaterów zajadał się nimi w czasie pikniku. Oprócz poznania nowych smaków można tym przepisem wrócić do świata ulubionej lektury. 

Przepis na pierogi szwedzkie

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 żółtko,
  • 40 g masła.

Składniki na farsz

  • pół kilo pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku.

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka do posypania.
Zobacz wideo Przepis na cebulaki

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier oraz suche drożdże, wymieszaj. Mleko podgrzej w niewielkim rondelku i wlej do suchej mieszanki. Wlej oddzielone od białka żółtko oraz roztopione, ale nie gorące masło. Całość wymieszaj widelcem i zagnieć na stolnicy na jednolite i gładkie ciasto.
  2. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, włóż ją ponownie do oprószonej mąką miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Najlepiej odstawić masę na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  3. W czasie wyrastania ciasta przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki przemyj, osusz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i na gorącym tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia, warzywa przypraw paprykami, majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieć. Następnie rozwałkuj je na cienki placek o kształcie prostokąta. Pokrój go na mniejsze prostokąty o wymiarach 10x20 cm. Na środku każdego kawałka nałóż przygotowany farsz, a następnie zawiń ciasto formując paluchy.
  5. Przygotowane pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz czarnuszką. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut do zarumienienia.

OFERTY AVANTI24.PL: Sukienki Medicine na wiosnę z wyprzedaży i nowej kolekcji. Romantyczna midi w kwiaty jest teraz tańsza aż o 55%!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.