-
Haps
-
Jak przygotować
- Szwedzkie pierogi mogą wywołać zaskoczenie. W Polsce nazywamy je inaczej, a smakują podobnie
Szwedzkie pierogi mogą wywołać zaskoczenie. W Polsce nazywamy je inaczej, a smakują podobnie
Smaki świata są dla wielu bardzo interesujące, szczególnie gdy można w nich znaleźć nasze polskie odpowiedniki. Takim przykładem są pierogi pochodzące ze Szwecji. Przypominają one jeden przysmak, który jest w Polsce bardzo popularny. Wiesz jaki?
Jedzenie pochodzące z danego kraju może okazać się idealnym wehikułem, który przenosi do danego miejsca za pomocą smaku. Właśnie dlatego, dzięki domowemu odtwarzaniu receptur można podróżować i zarazem nie opuszczać swoich czterech kątów. To właśnie jedzenie łączy ludzi niezależnie od sytuacji i miejsca. Aby poznać trochę szwedzkich przysmaków, warto sięgnąć po przepis na tamtejsze pierożki. Różnią się one od tych polskich i tradycyjnych. Można nawet powiedzieć, że są podobne do pasztecików, które podawane są przy czerwonym barszczu.
Wzmiankę o tym smakołyku można znaleźć w popularnej książce dla dzieci "Dzieci z Bullerbyn". To właśnie tam jeden z bohaterów zajadał się nimi w czasie pikniku. Oprócz poznania nowych smaków można tym przepisem wrócić do świata ulubionej lektury.
Przepis na pierogi szwedzkie
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka suchych drożdży,
- pół szklanki mleka,
- 2 żółtko,
- 40 g masła.
Składniki na farsz
- pół kilo pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu czarnego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- pół łyżeczki suszonego majeranku.
Dodatkowo
- jajko do posmarowania,
- czarnuszka do posypania.
Zobacz wideo Przepis na cebulaki
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier oraz suche drożdże, wymieszaj. Mleko podgrzej w niewielkim rondelku i wlej do suchej mieszanki. Wlej oddzielone od białka żółtko oraz roztopione, ale nie gorące masło. Całość wymieszaj widelcem i zagnieć na stolnicy na jednolite i gładkie ciasto.
- Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, włóż ją ponownie do oprószonej mąką miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Najlepiej odstawić masę na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki przemyj, osusz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i na gorącym tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia, warzywa przypraw paprykami, majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieć. Następnie rozwałkuj je na cienki placek o kształcie prostokąta. Pokrój go na mniejsze prostokąty o wymiarach 10x20 cm. Na środku każdego kawałka nałóż przygotowany farsz, a następnie zawiń ciasto formując paluchy.
- Przygotowane pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz czarnuszką. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut do zarumienienia.
OFERTY AVANTI24.PL: Sukienki Medicine na wiosnę z wyprzedaży i nowej kolekcji. Romantyczna midi w kwiaty jest teraz tańsza aż o 55%!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl