Młode kucharki tak teraz robią mizerię. Dodają składnik, który rośnie w co drugim ogrodzie

Trudno o lepszy dodatek do letnich obiadów, niż mizeria. Przepisów na mizerię jest kilka, ale dziś podpowiemy wam, na jaki dodatek stawiają młode kucharki i moja znajoma. To zioło rośnie w prawie każdym ogrodzie i świetnie orzeźwia.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o mizerię, nie ma jednego, tego właściwego przepisu, bo co dom, to inny sposób na sałatkę z ogórków. Oczywiście jeśli jesteście wierni swojemu sprawdzonemu przepisowi na mizerię, nie musicie niczego robić na siłę, jednak dziś chcemy wam zdradzić coś naprawdę fantastycznego. Mizeria z miętą jest przepyszna i łatwa w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu w upalny dzień. 

Tak robią mizerię młode kucharki. Dodają ten składnik

Składniki:

  • kilka ogórków gruntowych (ok. 500 g )
  • 1 niewielka cebula
  • kilka listków mięty (8-10)
  • śmietana 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i zasyp odrobiną soli, by puściły wodę. Odstaw na pół godziny. 
  2. Cebulę drobno posiekaj, a miętę porwij. Odlej wodę, którą puściły ogórki i dodaj cebulę i miętę. 
  3. Dodaj śmietanę i musztardę, jeśli jej używasz i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj i zajadaj. 

Wskazówka: Oczywiście, zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny lub grecki. Żeby podkręcić smak, możesz dodać również odrobinę majonezu.

Więcej o: