Mało kto zna taką odsłonę mizerii. Usuń z przepisu ogórki i zastąp je tym warzywem

Klasyczna mizeria to ogórek, śmietana i cebula. Dodaj się do niej również sól, a jeszcze inni urozmaicają ją świeżym koperkiem. Jest ona świetnym dodatkiem do letnich obiadów i mało kto jej nie lubi. Jednak okazuje się, że tradycyjny przepis może zyskać drugie życie. Zamiast ogórka dodaj to warzywo, a poznasz nowy smak lata.
Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]

O mizerii nie trzeba dużo mówić. Każdy ją zna, ponieważ to jedna z najpopularniejszych polskich sałatek. Wykonuje się ją w bardzo szybki sposób, a do jej przyrządzenia nie trzeba skomplikowanych składników. Pasuje także do wielu potraw, a wiele osób je ją z samym pieczywem. To bez dwóch zdań orzeźwiający smak lata i wakacji. Jednak okazuje się, że oprócz standardowego przepisu można wykonać ją inaczej. Zamiast świeżych ogórków dodaje się całkowicie inne warzywo. Jest nim cukinia, która w bardzo dobry sposób zastępuje ogórka. Sposób przygotowania takiej mizerii jest bardzo podobny do tej klasycznej. Wyróżnia ją jedynie to, że czas przygotowania jest troszeczkę dłuższy. Jest to spowodowane tym, że trzeba pozostawić cukinię do wypuszczenia soków. Dzięki tej metodzie warzywo będzie chrupiące, a sałatka nie będzie rozwodniona.

Przepis na mizerię z cukinii

Składniki

  • 1 duża cukinia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
  • łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta drobnego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię dokładnie umyj, przekrój na pół, a następnie pokrój w pół talarki. Przełóż ją do większej miski i obsyp solą. Odstaw ją na bok na około 20 minut. W tym czasie powinna puścić soki.
  2. Gdy czekasz na warzywo, możesz zająć się koperkiem. Przemyj go, osusz i drobno posiekaj.
  3. Gdy cukinia będzie gotowa, dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Wlej do niej śmietanę i jogurt naturalny. Wsyp także koperek, sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia składników.
  4. Tak przygotowaną surówkę podawaj do obiadu. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: