Dodałam do ogórków jedno opakowanie i zyskały na smaku. Idealne do słoików

Domyślam się, że wiele osób już się zastanawia, jakie rzeczy może przygotować na zimę. Do głowy przychodzą rozmaite przepisy, które bardzo w prosty sposób można wykonać. Jednym z nich są te ogórki, które wykonane w odpowiedniej zalewie mogą cieszyć nas niepowtarzalnym smakiem.

Ogórki to bardzo popularna przekąska, którą robimy, a następnie zamykamy w słoikach, by pod koniec roku ponownie je otworzyć. Można je wykonać na wiele różnych sposobów i każdy z nas z pewnością ma swój sprawdzony przepis. W tym roku warto również przygotować warzywa z poniższej receptury. Okazuje się, że tylko jedno opakowanie tego produktu całkowicie zmienia smak ogórków i może cieszyć nas nam niesamowitym zapachem.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ogórki gyros to prosty przepis na to, by przyrządzić coś nieoczywistego. Receptura ta przebija wszystkie inne i po jej spróbowaniu na pewno będziesz chciał więcej. Proponuję, aby zrobić od razu kilka dodatkowych słoików, bo rodzina będzie się bić, bo każdy kawałek. Składnikiem, który jest kluczowy to oczywiście przyprawa gyros. To właśnie ona nadaje całości tego posmaku.

Przepis na ogórki gyros

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • papryka żółta,
  • 2 duże marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki soli,
  • szklanka octu 10%,
  • opakowanie przyprawy gyros,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie przetworów zacznij od wyczyszczenia ogórków. Możesz do tego użyć szczoteczki, wtedy będziesz mieć pewność, że wszystkie nieczystości zostaną usunięte. Tak przygotowane warzywa pokrój w większe kawałki, lub pokrój w plastry. Ogórki przenieść do większej miski i obsyp solą.
  2. Teraz czas na przygotowanie innych warzyw. Wszystkie papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane teraz warzywa przenieś do miski z ogórkami.
  3. Gdy warzywa są gotowe, czas na przygotowanie zalewy. Do większej miski wlej ocet, olej, a także wsyp cukier i całą przyprawę gyros. Produkty dokładnie z sobą wymieszaj, a następnie zalej nimi warzywa. Całość odstaw na minimum 6 godzin, dzięki temu warzywa nabiorą smaku.
  4. Gdy ten czas minie, przełóż wszystkie produkty do czystych i suchych słoików. Starannie je zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą.
  5. Gorące słoiki ostrożnie wyjmij z naczynia, następnie umieść w chłodnym miejscu. Tak przygotowane ogórki możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu. 
Zrobisz ogórki gyros na zimę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.