Latem robię ogórki po cygańsku. Zalewa jest najlepsza, a ja już nie pamiętam o korniszonach

Przetwory z ogórków to nie tylko kiszone, małosolne i korniszony. Jest pewien przepis, który moja rodzina niemal ubóstwia i robię te ogórki latem na potęgę. Jak zrobić ogórki po cygańsku? Są chrupiące, wyraziste, a to dzięki czerwonej zalewie.

Ogórki po cygańsku biją na głowę wszystkie inne przetwory z ogórków tego świata. Przepis jest banalny, bo co może być trudnego w robieniu ogórków do słoika? Jednak żeby ogórki były naprawdę pyszne, trzeba zadbać o dobre proporcje w zalewie. Ważnym składnikiem jest przecier pomidorowy - zdziwisz się, jak to połączenie fantastycznie smakuje. 

Zobacz wideo Nasz tę kiszonkę? Koniecznie obejrzyj nasze wideo

Ogórki po cygańsku - lepszych ogórków nie zjesz nigdzie

Składniki:

  • 3 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 5 cebul,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki octu,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżka soli,
  • czarny pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe.

Ogórki po cygańsku - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w duże plastry. Następnie przełóż do miski. Dodaj cebulę posiekaną w pióra, posiekany czosnek i sól. Wymieszaj i odstaw na całą noc. 
  2. Następnego dnia odlej wodę, którą puściły ogórki i zajmij się zalewą. Do garnka wlej ocet, passatę, olej, cukier i resztę przypraw. Zagotuj. 
  3. Kiedy zalewa się gotuje, ogórki i cebulę przełóż do słoików. Ułóż dość ciasno, ale nie na tyle, by ogórki się zgniotły. 
  4. Słoiki z ogórkami zalej zalewą i szczelnie zakręć. Następnie słoiki włóż do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 5 minut od czasu zagotowania. 

Tak przygotowane ogórki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu bez bieżącego działania promieni słonecznych. Po otwarciu jednak słoiki przechowu w lodówce. Nie ma lepszej przekąski, a kiedy podasz te ogórki na stole podczas rodzinnych imprez, każdy się na nie wręcz rzuci.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.