Sałatka szwagra jest lepsza od kiszonych. Najpierw jest hitem grilla, a później zimowych obiadów

Sałatka z ogórków słodko-kwaśna to doskonały dodatek do mięs, kanapek i sosów. W moim domu sięga się po nią częściej niż po zwykłe kiszone. Nie dziwię się, bo smakuje obłędnie. Jak przygotować rarytas szwagra? Oto niezastąpiony przepis.

Choć wiele osób nie czuje się na siłach, jeśli chodzi o "robienie słoików", to warto się zmobilizować, bo przetwory często potrafią uratować posiłki. Sałatka z ogórków słodko-kwaśna nie przygotuje się sama, ale uwierzcie mi, efekt wynagrodzi poświęcony czas.  

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Sałatka z ogórków słodko-kwaśna to hit grilla. Moja rodzina jest zachwycona

Zimą, gdy mizeria czy pomidory ze śmietaną nie smakują tak samo, miło jest sięgnąć po dodatek ze słoika. Polecamy więc zakasać rękawy i brać się do pracy, a ta sałatka będzie jeszcze miała szansę zostać królową grilla. Czego potrzebujemy do jej przygotowania? Oto lista składników potrzebnych do wyczarowania przepysznej sałatki szwagra. 

Składniki: 

  • 2 kg ogórków, 
  • 0,5 kg cebuli,  
  • 0,5 kg marchwi, 
  • 2 papryki, 
  • 4 łyżki gorczycy, 
  • 10 łyżek octu, 
  • 2 łyżki soli, 
  • pół szklanki cukru. 

Sałatka słodko-kwaśna z ogórków. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie słodko-kwaśnej sałatki z ogórków wcale nie jest trudne. Nie wymaga od nas żadnych specjalnych urządzeń. Wystarczą takie przedmioty jak deska do krojenia, ostry nóż i czyste, wyparzone słoiki. Przyda się również duży garnek do pasteryzowania. Sam proces nie zajmie dużo czasu. Pasteryzowanie to tylko kilka minut. Z krojeniem warzyw zajmie to nie więcej niż 45 minut. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki, papryki i cebule kroimy w plasterki. Marchewki ścieramy na tarce. Warzywa posypujemy solą, cukrem, gorczycą i dodajemy ocet. Zostawiamy je w takiej zalewie na 12 godzin.  
  2. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy składniki, a następnie zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez około 5-10 minut i gotowe!  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.