-
Haps
-
Jak przygotować
- Co najlepiej zrobić z cukinii? Skocz do sklepu po ricottę. Obłędnie pyszny i kremowy obiad
Taką cukinię pokochają nawet jej najwięksi przeciwnicy. Rozpływa się w ustach i jest obłędnie kremowa
Latem często nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania, więc szukamy przepisów na lekkie i szybkie w przygotowaniu posiłki. Jedna z tiktokerek postanowiła podzielić się w mediach społecznościowych przepisem na roladki z cukinii. Nie tylko wyglądają, ale i smakują obłędnie.
Większość z nas kocha dania, które nie tylko są pyszne, ale i wyglądają efektownie. I takie właśnie są roladki z cukinii, które można podać z różnorodnymi składnikami, a i tak będą smakować rewelacyjnie.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Roladki z cukinii bez grama mięsa. Ricotta całkowicie odmienia smak tego dania
Roladki z cukinii można śmiało przygotować z mięsem - na przykład mielonym - ale w wersji roślinnej również smakują świetnie. Na liście zakupów zdecydowanie nie może zabraknąć serka ricotta, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru.
Składniki:
- 4 cukinie,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Składniki na nadzienie:
- szklanka serka ricotta,
- 1/4 szklanki startego parmezanu,
- 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii
- ząbek czosnku drobno posiekany,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko.
Pozostałe składniki:
- słoik sosu pomidorowego,
- szklanka startej mozzarelli,
- świeża bazylia do dekoracji.
Obłędny obiad z cukinii, któremu nie da się oprzeć. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój na długie i niezbyt grube plastry. Wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i pieprzem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Zabierz się za przygotowanie nadzienia. Wymieszaj ricottę, parmezan, bazylię, czosnek, sól, pieprz i jajko w misce do połączenia składników.
- Kolejny krok to przygotowanie roladek. Napełnij każdy plaster cukinii farszem, a następnie zwiń. Wlej do naczynia do pieczenia sos pomidorowy, a następnie umieść w nim rarytasy z cukinii. Na koniec wszystko posyp serem.
- Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Udekoruj świeżą bazylią i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!