Taką cukinię pokochają nawet jej najwięksi przeciwnicy. Rozpływa się w ustach i jest obłędnie kremowa

Latem często nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania, więc szukamy przepisów na lekkie i szybkie w przygotowaniu posiłki. Jedna z tiktokerek postanowiła podzielić się w mediach społecznościowych przepisem na roladki z cukinii. Nie tylko wyglądają, ale i smakują obłędnie.

Większość z nas kocha dania, które nie tylko są pyszne, ale i wyglądają efektownie. I takie właśnie są roladki z cukinii, które można podać z różnorodnymi składnikami, a i tak będą smakować rewelacyjnie. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Roladki z cukinii bez grama mięsa. Ricotta całkowicie odmienia smak tego dania 

Roladki z cukinii można śmiało przygotować z mięsem - na przykład mielonym - ale w wersji roślinnej również smakują świetnie. Na liście zakupów zdecydowanie nie może zabraknąć serka ricotta, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru. 

Składniki: 

  • 4 cukinie
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • szczypta soli i pieprzu. 

Składniki na nadzienie: 

  • szklanka serka ricotta, 
  • 1/4 szklanki startego parmezanu, 
  • 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii 
  • ząbek czosnku drobno posiekany, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • jajko. 

Pozostałe składniki: 

  • słoik sosu pomidorowego, 
  • szklanka startej mozzarelli, 
  • świeża bazylia do dekoracji. 

Obłędny obiad z cukinii, któremu nie da się oprzeć. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię pokrój na długie i niezbyt grube plastry. Wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i pieprzem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut. 
  2. Zabierz się za przygotowanie nadzienia. Wymieszaj ricottę, parmezan, bazylię, czosnek, sól, pieprz i jajko w misce do połączenia składników.  
  3. Kolejny krok to przygotowanie roladek. Napełnij każdy plaster cukinii farszem, a następnie zwiń. Wlej do naczynia do pieczenia sos pomidorowy, a następnie umieść w nim rarytasy z cukinii. Na koniec wszystko posyp serem.  
  4. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Udekoruj świeżą bazylią i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.