Zapiekane kotlety schabowe Tomasza Strzelczyka to inny wymiar smaku. Są przygotowane na bogato

Tradycyjne kotlety schabowe są pyszne, ale czasem warto trochę poeksperymentować. Wariacja Tomasza Strzelczyka na ich temat jest w takiej sytuacji strzałem w dziesiątkę. Zapiekane kotlety schabowe jego pomysłu pokochali wszyscy moi bliscy.

Tomasz Strzelczyk to mistrz podkręcania tradycyjnych dań. Tym razem padło na schabowe. Postanowiłam przetestować jego pomysł i muszę przyznać, że w nowej, nieco bogatszej wersji te kotlety smakują o wiele lepiej.  

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem - przepis Tomasza Strzelczyka. Wszyscy proszą o dokładkę 

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem pomysłu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo pyszne. Te dwa składniki doskonale podkręcają smak i zamieniają zwyczajny w obiad w wyśmienite danie jak prosto z restauracji.  

Składniki: 

  • schab bez kości, 
  • 4 jajka, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • 3 sery burrata, 
  • 3 łyżeczki czerwonego pesto, 
  • 400 g pieczarek
  • 120 g masła klarowanego, 
  • 50 g sera cheddar, 
  • tymianek, 
  • sól i pieprz. 

Bogate kotlety schabowe. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

Pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy je na suchą rozgrzaną patelnię i dajemy im czas na odparowanie. Po kilku minutach mieszamy co jakiś czas. Kiedy większość wody odparuje, dodajemy na patelnię ok. 50 g masła klarowanego. Przyprawiamy pieczarki suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Użyjemy ich później. 

Schab kroimy na grube plastry i rozbijamy delikatnie za pomocą tłuczka. Przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Jajka wbijamy do płaskiego talerza i rozbijamy je za pomocą widelca. Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej. 

 

Kotlety smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Obsmażone zdejmujemy z patelni i przekładamy na blaszkę. Następnie smarujemy je czerwonym pesto. Na każdym kładziemy burratę, następnie pieczarki i posypujemy wszystko startym serem cheddar. Tak przygotowane rarytasy wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około kwadrans. Po tym czasie wyciągamy je i podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Więcej o: