• Link został skopiowany

Zapiekane kotlety schabowe Tomasza Strzelczyka to inny wymiar smaku. Są przygotowane na bogato

Tradycyjne kotlety schabowe są pyszne, ale czasem warto trochę poeksperymentować. Wariacja Tomasza Strzelczyka na ich temat jest w takiej sytuacji strzałem w dziesiątkę. Zapiekane kotlety schabowe jego pomysłu pokochali wszyscy moi bliscy.
Kotlety schabowe z pieczarkami i serem pomysłu Tomasza Strzelczyka
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha

Tomasz Strzelczyk to mistrz podkręcania tradycyjnych dań. Tym razem padło na schabowe. Postanowiłam przetestować jego pomysł i muszę przyznać, że w nowej, nieco bogatszej wersji te kotlety smakują o wiele lepiej.  

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem - przepis Tomasza Strzelczyka. Wszyscy proszą o dokładkę 

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem pomysłu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo pyszne. Te dwa składniki doskonale podkręcają smak i zamieniają zwyczajny w obiad w wyśmienite danie jak prosto z restauracji.  

Składniki: 

  • schab bez kości, 
  • 4 jajka, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • 3 sery burrata, 
  • 3 łyżeczki czerwonego pesto, 
  • 400 g pieczarek
  • 120 g masła klarowanego, 
  • 50 g sera cheddar, 
  • tymianek, 
  • sól i pieprz. 

Bogate kotlety schabowe. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

Pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy je na suchą rozgrzaną patelnię i dajemy im czas na odparowanie. Po kilku minutach mieszamy co jakiś czas. Kiedy większość wody odparuje, dodajemy na patelnię ok. 50 g masła klarowanego. Przyprawiamy pieczarki suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Użyjemy ich później. 

Schab kroimy na grube plastry i rozbijamy delikatnie za pomocą tłuczka. Przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Jajka wbijamy do płaskiego talerza i rozbijamy je za pomocą widelca. Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej. 

 

Kotlety smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Obsmażone zdejmujemy z patelni i przekładamy na blaszkę. Następnie smarujemy je czerwonym pesto. Na każdym kładziemy burratę, następnie pieczarki i posypujemy wszystko startym serem cheddar. Tak przygotowane rarytasy wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około kwadrans. Po tym czasie wyciągamy je i podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Więcej o: