Przygotowanie makaronu - jego gotowanie i odcedzanie - nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniej techniki. Wówczas możemy mieć pewność, że podany obiad będzie smakował obłędnie. Jak zrobić to prawidłowo? Podpowiadamy.
Prawidłowe przygotowanie makaronu jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na tym, by nasze danie smakowało idealnie. Lepiej nie odcedzać go "do sucha". Wówczas sos, zamiast przylepiać się do produktu, będzie się po nim ześlizgiwał. Warto też w takim przypadku zrezygnować z płukania zimną wodą, ponieważ wypłuczemy z niego skrobię, która jest naturalnym "klejem" do sosu.
Czas gotowania makaronu jest uzależniony od jego rodzaju:
Średni czas gotowania makaronu wynosi zwykle od pięciu minut do kwadransa. Uzależnione jest to od rodzaju garnka, płyty kuchennej, jak i sposobu podania. Duży wpływ na cały proces ma również grubość produktów. Cienkie nitki gotuje się krócej, natomiast grubsze nieco dłużej. Należy też pamiętać, że makarony pełnoziarniste wymagają dłuższego czasu przygotowania, niż te wyprodukowane z białej mąki.