• Link został skopiowany

Popełniałam ten błąd podczas odcedzania makaronu i ty też to robisz. Przestań, bo niszczysz danie

Odcedzanie makaronu wydaje się najprostszą czynnością w kuchni. Ale niektórzy i to robią źle. Sama do niedawna należałam do tych osób. Z pewnością i ty popełniasz ten błąd, niszcząc tym samym swoje danie.
Odcedzanie makaronu
fot.istock/Nyantanan

Przygotowanie makaronu - jego gotowanie i odcedzanie - nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniej techniki. Wówczas możemy mieć pewność, że podany obiad będzie smakował obłędnie. Jak zrobić to prawidłowo? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Tak nie odcedzaj makaronu. Zepsujesz całe danie 

Prawidłowe przygotowanie makaronu jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na tym, by nasze danie smakowało idealnie. Lepiej nie odcedzać go "do sucha". Wówczas sos, zamiast przylepiać się do produktu, będzie się po nim ześlizgiwał. Warto też w takim przypadku zrezygnować z płukania zimną wodą, ponieważ wypłuczemy z niego skrobię, która jest naturalnym "klejem" do sosu.  

Ile minut gotować makaron? Nie warto sugerować się wyłącznie czasem na opakowaniu 

Czas gotowania makaronu jest uzależniony od jego rodzaju: 

  • makaron świeży/paczkowany, w szczególności jajeczny (np.fettuccine, tagliatelle, ravioli, lazania): ok. 3-5 minut; 
  • pszenny, suchy i bezjajeczny (np. muszelki, kolanka, świderki): maksymalnie 6-9 minut; 
  • penne (popularne rurki): w zależności od producenta, od 8 do 12 minut; 
  • grube makarony (np. spaghetti, penne, ziti, tortiglioni): ok.12-15 minut. 

Średni czas gotowania makaronu wynosi zwykle od pięciu minut do kwadransa. Uzależnione jest to od rodzaju garnka, płyty kuchennej, jak i sposobu podania. Duży wpływ na cały proces ma również grubość produktów. Cienkie nitki gotuje się krócej, natomiast grubsze nieco dłużej. Należy też pamiętać, że makarony pełnoziarniste wymagają dłuższego czasu przygotowania, niż te wyprodukowane z białej mąki.  

Więcej o: