Polskie są pyszne, ale orientalne dużo lepsze. Ogórki po japońsku zrobisz bez wydumanych składników

Niektórzy obawiają się przygotowywania orientalnych specjałów ze względu na niedostępność produktów. Nic bardziej mylnego. Aby wyczarować ogórki po japońsku, nie potrzeba żadnych wydumanych składników. Większość z nich na pewno masz już w domu.

Ogórki po japońsku są świetnym dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdzą się również u osób na deficycie kalorycznym, ponieważ są niskokaloryczne i można zajadać się nimi bez obaw o to, że przekroczymy dzienny limit. Ale jak je przygotować? Przepis jest banalnie prosty. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przepis na ogórki po japońsku. Orientalny dodatek do obiadu, który pokochasz od pierwszego kęsa 

Wielu z nas kocha orientalne dania. Mogą świadczyć o tym m.in. pełne stoliki w restauracjach z takim jedzeniem. Niektóre specjały możemy jednak przygotować samodzielnie - na przykład ogórki po japońsku, które są świetnym dodatkiem do kanapek, mięs oraz sosów. Z niewielką liczbą składników możemy wyczarować naprawdę pyszne ogórki o orientalnym smaku. 

Składniki: 

  • 20 ogórków gruntowych, 
  • 3 łyżki oleju sezamowego, 
  • szklanka octu ryżowego, 
  • łyżeczka pieprzu, 
  • łyżeczka płatków chili, 
  • 4 łyżki soli, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • główka czosnku

Ogórki po japońsku - obłędnie pyszny dodatek do obiadu. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie ogórków po japońsku nie sprawi żadnych problemów - nawet tym mniej doświadczonym kucharzom. Wystarczy zaopatrzyć wszystkie składniki, zakasać rękawy i brać się do pracy! 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie dokładnie je umyj, by nie zostały na nich żadne drobinki piachu i inne zanieczyszczenia. 
  2. Pokrój warzywa w wygodny dla siebie sposób - mogą być to plastry, ale też cienkie bądź grube kawałki. 
  3. Do miseczki wlej ocet oraz olej i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
  4. Do umytych i wyparzonych składników włóż ogórki. Dodaj ząbki czosnku i zalej mieszanką.  
  5. Zakręć szczelnie każdy słoik. Włóż je do garnka i dolej wody, by pokrywała 2/3 każdego naczynia. Ważne jest, by nie stykały się one ze sobą. 
  6. Gotuj przez 20 minut, a po tym czasie wyciągnij je z garnka i postaw do góry dnem. Obróć następnego dnia. Podawaj do ulubionych dań. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.