-
Haps
-
Jak przygotować
- Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Szał na przyrządzanie domowych przetworów trwa i wiele osób pragnie zrobić ich jak najwięcej. Do słoików wkładamy nie tylko warzywa, ale również i owoce tworząc niezapomniane smaki, do których będziemy mogli wrócić zimą. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, prostym wyborem będą te ogórki. Smakiem przebijają wszystkie inne i pasują do dań głównych i jako przekąska.
Miłośnicy ogórków po przeczytaniu tego przepisu powinni od razu wziąć się za ich przygotowanie. Receptura jest bardzo prosta, a smak trudny do opisania. Okazuje się, że wystarczy tylko jedno opakowanie tej przyprawy, by ogórki nabrały charakterystycznego i pysznego smaku. Od razu zrób kilka słoików, bo zimą będą schodzić najszybciej.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Jeśli dalej zastanawiasz się, co to za ogórki już rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Są to ogórki w zalewie gyros, o których mogłeś już kiedyś słyszeć. Do ich zrobienia oprócz ogórków potrzebujesz również inne warzywa. Osobiście dodaję do nich paprykę żółtą i czerwoną, marchew, czosnek i cebulę. Tak jak sama nazwa mówi, potrzebujesz również przyprawy gyros i na taką ilość składników będzie potrzebne jedno opakowanie. Oczywiście jeżeli chcesz, aby smak ogórków był bardziej intensywny, przyda ci się więcej przyprawy. Zrób te ogórki, gdy będziesz mieć czas i zobacz, jak szybko znikają ze słoików.
Przepis na ogórki gyros
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 papryki czerwone,
- papryka żółta,
- 2 duże marchewki,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 cebule,
- 2 łyżki soli,
- szklanka octu 10%,
- opakowanie przyprawy gyros,
- 2 szklanki drobnego cukru,
- pół szklanki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie przetworów zacznij od wyczyszczenia ogórków. Możesz do tego użyć szczoteczki, wtedy będziesz mieć pewność, że wszystkie nieczystości zostaną usunięte. Tak przygotowane warzywa pokrój w większe kawałki, lub pokrój w plastry. Ogórki przenieść do większej miski i obsyp solą.
- Teraz czas na przygotowanie innych warzyw. Wszystkie papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane teraz warzywa przenieś do miski z ogórkami.
- Gdy warzywa są gotowe, czas na przygotowanie zalewy. Do większej miski wlej ocet, olej, a także wsyp cukier i całą przyprawę gyros. Produkty dokładnie z sobą wymieszaj, a następnie zalej nimi warzywa. Całość odstaw na minimum 6 godzin, dzięki temu warzywa nabiorą smaku.
- Gdy ten czas minie, przełóż wszystkie produkty do czystych i suchych słoików. Starannie je zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą.
- Gorące słoiki ostrożnie wyjmij z naczynia, następnie umieść w chłodnym miejscu. Tak przygotowane ogórki możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu.