Ogórki na już i na zimę. Podaj je do obiadu, ułóż na kanapce lub złap w rękę i zjedz

Każdą kuchnię opanowały przetwory, które robimy w ogromnych ilościach. Na blatach kuchennych możemy znaleźć różnego rodzaju owoce i warzywa, które później wkładamy do słoików, by cieszyć się ich smakiem, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Ogórki to najbardziej klasyczne przykład przetworu, który robimy. Jeśli tak jak ja również się uwielbiasz, to poniższy przepis musisz zapisać a później zrobić.

Ogórki to prawdziwy skarb lata - soczyste, chrupiące i pełne świeżego smaku. Są nie tylko pyszne, ale i wszechstronne, świetnie sprawdzając się zarówno na świeżo, jak i w przetworach. Dzisiaj chcę pokazać sprawdzony przepis na ogórki "2w1", czyli takie, którymi możemy cieszyć się od razu, a także zachować ich smak na zimowe miesiące.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Te zielone przysmaki są idealne do podawania na wiele sposobów. Ogórki te świetnie komponują się z obiadami, dodając lekkości i chrupkości do dań. Są też niezastąpione na kanapkach, gdzie ich orzeźwiający smak doskonale uzupełnia inne składniki. W sałatkach wnoszą nie tylko smak, ale i ciekawą, chrupiącą teksturę. A gdy pokroimy je w plasterki i podamy do pieczywa ze smalcem lub pasztetem, staną się prostą, ale jakże smaczną przekąską. Niezależnie od tego, czy zjemy je od razu, czy zamknięty w słoikach, ogórki te zawsze są gwarancją świeżości i smaku.

Przepis na ogórki 2w1

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 250 ml octu 10%,
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • papryka czerwona,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka gorczycy,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • koper do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Cebulę i marchewkę obierz, a następnie pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski.
  2. Do każdego słoika dodaj po kilka plasterków cebuli, marchewki, kawałków papryki oraz ząbek czosnku i koperek.
  3. Wodę, ocet, cukier i sól zagotuj, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Ogórki poukładaj pionowo w słoikach, dodaj liść laurowy, gorczycę i ziarna pieprzu.
  5. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
  6. Słoiki dokładnie zamknij i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z wrzącą wodą.
  7. Po wystudzeniu, słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki są gotowe do jedzenia po kilku dniach, ale najlepiej smakują po kilku tygodniach.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.