Przyrządzanie pysznych przetworów na zimę trwa w najlepsze. Robimy do słoików pełno przepysznych rzeczy, które później podamy, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować, to te ogórki są najlepsze. Ich smak to zasługa zalewy.
Fot. Shutterstock, alexander_dyachenko
REKLAMA
REKLAMA
Co roku o tej porze roku większość z nas przygotowuje się na jesień i zimę. Kupujemy lub zbieramy najlepsze owoce i warzywa, by zamknąć je w słoikach i otworzyć w drugiej połowie roku. Z pewnością wiele osób ma już kilka smakołyków, które są już gotowe. Jeśli jednak pozostało ci jeszcze trochę ogórków, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Zalewa dodaje wyjątkowego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
W naszych piwnicach na pewno jest jeszcze sporo miejsca, by móc dołożyć coś smakowitego. Obok dżemów, soków i kiszonych ogórków można ustawić słoiki z tym przysmakiem. To ogórki w zalewie ketchupowej, które charakteryzują się nietuzinkowym smakiem. Wszystko to zasługa połączenia składników.
Przepis na ogórki w zalewie ketchupowej
Składniki
2 kg ogórków gruntowych,
1 litr wody,
250 ml octu 10%,
200 g cukru,
300 ml ketchupu,
2 łyżki soli,
3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki),
2 liście laurowe,
łyżeczka ziaren gorczycy,
łyżeczka ziaren pieprzu,
kilka gałązek koperku.
Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki.
W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i ketchupem. Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Do wyparzonych słoików wrzuć po kilka plasterków czosnku, po jednym liściu laurowym, odrobinę ziaren gorczycy i pieprzu oraz gałązkę koperku.
Ułóż pokrojone ogórki w słoikach, starając się układać je dość ciasno. Zalej ogórki gorącą zalewą ketchupową, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry słoika.
Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. Umieść więc słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 3/4 wysokości słoików, i gotuj na wolnym ogniu.
Po pasteryzacji słoiki odstaw do góry dnem na 24 godziny, aby ostygły. Po tym czasie przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.