Już nie robię małosolnych i korniszonów. Ten przepis na ogórki w zalewie mam od sąsiadki - petarda

Przepis na ogórki małosolne już znacie. Na pewno znacie też przepis na korniszony. Jednak ten przepis na ogórki jest po prostu mistrzowski. Są idealne do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu. Ważna jest azjatycka przyprawa.

Przepisów na przetwory z ogórków jest całe mnóstwo, jednak żadne ogórki nie są tak pyszne, jak z poniższego przepisu. Przepis na ogórki w zalewie curry mam od sąsiadki i muszę przyznać, że w sezonie robię je zawsze kilka razy. Musisz koniecznie ich spróbować - są nieziemsko pyszne, aromatyczne i lekko pikantne. 

Zobacz wideo

Ogórki w zalewie curry. Kiszone i konserwowe nie mają z nimi szans

Składniki:

  • ok. 4 kg średnich ogórków gruntowych,
  • 1,5 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie są 2 szklanki, jednak ja nie lubię aż tak słodkiego smaku),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki przyprawy curry,
  • łyżeczka ostrej papryki.

Dodatkowo na każdy słoik:

  • 2 listki laurowe
  • 1 łodyga lubczyku
  • łyżeczka gorczycy
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu

Ogórki w curry - sposób wykonania:

  1. Ogórki najpierw namocz w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny. Następnie dokładnie je wyczyść i pokrój na grube kawałki. Przełóż je do miski.
  2. W garnku przygotuj zalewę. Zagotuj razem wodę, ocet, cukier, sól, curry i ostrą paprykę. Gorącą zalewą zalej ogórki w misce i wymieszaj. Pozostaw je na ok. 8 godzin.
  3. W tym czasie przygotuj słoiki. Na dno każdego z nich włóż odpowiednią ilość przypraw oraz gałązkę lubczyku. Następnie dodaj ogórki wraz z zalewą i szczelnie zakręć.
  4. Słoiki włóż do dużego garnka i zalej je wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj i pasteryzuj przez ok. 3-5 minut od zagotowania. Po ostudzeniu przenieś do piwnicy lub spiżarni.
Więcej o: