Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1

Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mnie babcia. Wychodzą po prostu obłędne.

Jak zrobić gołąbki, żeby smakowały jak u babci? Przepis na gołąbki jest w zasadzie banalny - w sparzone liście kapusty zawija się farsz z ryżu i surowego mięsa mielonego. Następnie całość się dusi i podaje z ulubionym sosem, najczęściej pomidorowym. Dziś podpowiem wam, jak zrobić gołąbki i przy okazji zdradzę przepis na najlepszy farsz do gołąbków. Babcia nauczyła mnie bowiem zasady 3:1, która dotyczy mięsa. Trzy części mięsa stanowi chudsza szynka, a jedną część tłusty boczek lub podgardle. Gołąbki wychodzą prima sort.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak zrobić gołąbki? Oto klasyczny przepis

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • ok. 800-1000 g mielonego mięsa w odpowiednich proporcjach,
  • ok. 600 g ugotowanego na sypko ryżu, polecam ryż paraboliczny,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • opcjonalnie dwie łyżki passaty pomidorowej.

Przepis na gołąbki. Sposób wykonania krok po kroku

  1. Zacznij od sparzenia liści kapusty. Możesz zrobić to na dwa sposoby: albo oderwać liście od głąba i sparzyć je we wrzątku, gdy są oderwane, lub włożyć całą główkę do garnka i później odrywać liście. Wodę warto lekko osolić i dodać 2-3 listki laurowe - to bardzo dobrze wpłynie na smak.
  2. Sparzone liście muszą ostygnąć. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i posiekaną cebulę. Podsmażaj na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Do miski przełóż mięso, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną marchewkę i cebulę oraz zmielone ząbki czosnku. Dołóż także posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także passatę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu i zwijaj tak jak krokiety - boki do środka i w rulon od dołu do góry. Na dno garnka połóż skrawki słoniny lub skórki od boczku (żeby gołąbki się nie przypaliły) i przykryj je wierzchnimi liśćmi.
  5. Gołąbki układaj piętrowo, a każde "piętro" dopraw solą i pieprzem. Dodaj też po dwa listki laurowe i trzy kulki ziela angielskiego.
  6. Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, a na wierzch połóż liście kapusty, które odpadły podczas selekcji (były porwane lub za małe).
  7. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez ok. godzinę, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Podawaj z ulubionym sosem. Polecam koperkowy - idealnie pasuje do gołąbków z młodej kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty są naprawdę przepyszne i warto chociaż raz w sezonie je przygotować. Jeśli jednak chcesz zrobić gołąbki w innej, nieco lżejszej wersji, zamiast ryżu możesz użyć surowego kalafiora startego na tarce. W smaku nie poczujesz różnicy, a jeśli ograniczasz węglowodany w diecie, taka zamiana wyjdzie ci na dobre.

Lubisz gołąbki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.