Ogórki krokodylki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów z ogórków w moim domu i nie wyobrażam sobie mojej piwnicy bez słoiczków z pikantną przekąską. Przepis jest banalny i jeśli uda ci się kupić na straganie lub w markecie piękne, jędrne, niewielkie ogórki gruntowe, rób krokodylki jakby jutra miało nie być. To najlepsza przekąska do grilla, na rodzinne spotkania i dodatek do kanapek lub domowych wrapów. Zdziwisz się, jak prosty jest przepis.
Ogórki kiszone i korniszony się chowają. Od dziś zawsze będziesz robić tylko krokodylki
Składniki:
- ok. 2 kg ogórków gruntowych najlepiej małych lub średnich),
- 2,5 szklanki cukru,
- 3 pełne łyżki soli,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego,
- 8 łyżek oleju,
- 1 większa główka czosnku (o. 10-12 ząbków),
- 1,5 łyżeczki papryczki chili,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Ogórki z chili. Jak zrobić pyszne krokodylki?
- Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez godzinę, następnie dokładnie wymyj.
- Umyte ogórki przekrój wzdłuż na pół lub pokrój w ćwiartki. Zasyp je solą i dokładnie wymieszaj, pozostaw na 6 godzin, by ogórki puściły sok.
- Kiedy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlej. Dodaj chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie wymieszaj.
- Przygotuj zalewę - tutaj najważniejsze są proporcje. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i olej. Zagotuj i zalej nią ogórki. Miskę z ogórkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia przełóż ogórki do wyparzonych słoików i zalej je zalewą, w której się marynowały. Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego stygnięcia. Krokodylki przechowuj w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu.
Takie ogórki to mistrzostwo i z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi wyrazistych, lekko pikantnych przekąsek. Zapamiętaj jednak moją podpowiedź - zrób więcej słoiczków, niż początkowo było to w planach. Znikają błyskawicznie, a zimą nie tak łatwo kupić świeże ogórki gruntowe.