Kiszone i korniszony nie mają z nimi szans. Nazywają się uroczo, a ich smak uświetni każdą uroczystość

Przetwory z ogórków to dla Polaków rzecz święta i jak tylko w marketach i na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze gruntowe ogórki, kisimy i marynujemy je na potęgę. Oczywiście ogórki kiszone i korniszony są pyszne, jednak jest jeszcze jeden przepis na ogórki, który nie ma sobie równych.

Ogórki krokodylki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów z ogórków w moim domu i nie wyobrażam sobie mojej piwnicy bez słoiczków z pikantną przekąską. Przepis jest banalny i jeśli uda ci się kupić na straganie lub w markecie piękne, jędrne, niewielkie ogórki gruntowe, rób krokodylki jakby jutra miało nie być. To najlepsza przekąska do grilla, na rodzinne spotkania i dodatek do kanapek lub domowych wrapów. Zdziwisz się, jak prosty jest przepis.

Zobacz wideo

Ogórki kiszone i korniszony się chowają. Od dziś zawsze będziesz robić tylko krokodylki

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych najlepiej małych lub średnich),
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 3 pełne łyżki soli,
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 większa główka czosnku (o. 10-12 ząbków),
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Ogórki z chili. Jak zrobić pyszne krokodylki?

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez godzinę, następnie dokładnie wymyj.
  2. Umyte ogórki przekrój wzdłuż na pół lub pokrój w ćwiartki. Zasyp je solą i dokładnie wymieszaj, pozostaw na 6 godzin, by ogórki puściły sok.
  3. Kiedy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlej. Dodaj chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie wymieszaj.
  4. Przygotuj zalewę - tutaj najważniejsze są proporcje. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i olej. Zagotuj i zalej nią ogórki. Miskę z ogórkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
  5. Następnego dnia przełóż ogórki do wyparzonych słoików i zalej je zalewą, w której się marynowały. Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego stygnięcia. Krokodylki przechowuj w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu.

Takie ogórki to mistrzostwo i z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi wyrazistych, lekko pikantnych przekąsek. Zapamiętaj jednak moją podpowiedź - zrób więcej słoiczków, niż początkowo było to w planach. Znikają błyskawicznie, a zimą nie tak łatwo kupić świeże ogórki gruntowe. 

Robisz przetwory z ogórków?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.