Zwykła sałatka szwedzka odchodzi do lamusa. Teraz pora na zupełnie nową, odmienioną wersję luksusową

Sałatkę szwedzką zna niemal każdy - to prawdziwa klasyka, która często dopełnia obiad. Przepis dobrze znany babciom może się niestety szybko znudzić, dlatego warto nieco poeksperymentować i postawić na nieco ciekawszą, azjatycką wersję sezonowych warzyw. Wystarczy odrobina pikanterii, kilka odmiennych składników, a smak będzie o niebo lepszy!

Ogórki to ukochane przez Polaków warzywa, które zarówno chętnie uprawiamy, jak i później serwujemy w rozmaitych wersjach. Półki w spiżarni najczęściej wypełniają klasyczne słoiki z kiszonkami, ogórkami konserwowymi lub w formie kolorowych sałatek. Zamiast jednak stawiać na szwedzką, jak co roku, wybierz smaki Azji - zapewniamy, że warto!

Zapomnij o sałatce szwedzkiej, postaw na orientalne smaki Azji 

Małe zmiany dają kolosalny efekt, a w kuchni ta idea jest szczególnie wyczuwalna. Wystarczy czasami jeden składnik w doskonale znanym przepisie i efekt będzie już zupełnie inny. Jeśli jednak chcemy zmienić nawyki i nieco poeksperymentować potrzebna będzie nie tylko szczypta odwagi, ale także kilka zamienników. Jeśli zatem znudziły ci się ogórki w klasycznej odsłonie - to przepis dla ciebie, podobnie gdy lubujesz się w orientalnych i pikantnych smakach! 

Prawdziwą klasyką wśród ogórków jest oczywiście sałatka szwedzka, my mamy jednak azjatycki odpowiednik, który nie tylko smakuje o niebo lepiej, ale i jest o wiele łatwiejszy w przygotowaniu. Potrzebne jest tylko kilka składników takich jak kilka kilogramów dobrych ogórków gruntowych, chilli, czosnek i m.in. ocet ryżowy. Takie połączenie to ciekawa konkurencja dla dobrze znanych nam smaków - jest ciekawie, pikantnie i świeżo!

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Przepis na azjatyckie ogórki do słoików na zimę 

Składniki: 

  • około 20-30 ogórków gruntowych,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • szklanka octu ryżowego,
  • 5 łyżek soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki papryki ostrej w płatkach.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia ogórków. Ważne, by wybrać warzywa jędrne, zdrowe i pozbawione przebarwień. 
  2. Osusz ogórki, po czym odetnij od nich końce. 
  3. Poszatkuj ogórki w plastry - przyda się dobry, ostry nóż lub mandolina do warzyw. 
  4. Przełóż talarki do miski i przypraw drobno posiekanym czosnkiem, olejem, octem, papryczkami, solą i cukrem. Całość dokładnie ugniataj rękoma. 
  5. Tak przygotowane ogórki przełóż do sparzonych słoików i zalej pozostałą w misce zalewą. 
  6. Słoiki dokładnie zakręć i wekuj około 20 minut w garnku z wrzącą wodą. 
  7. Na koniec odwróć słoje do góry dnem, by się ładnie zassały i gotowe - tak przygotowane zapasy przenieś do spiżarni i delektuj się obłędnym smakiem Azji!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.