Ogórki to ukochane przez Polaków warzywa, które zarówno chętnie uprawiamy, jak i później serwujemy w rozmaitych wersjach. Półki w spiżarni najczęściej wypełniają klasyczne słoiki z kiszonkami, ogórkami konserwowymi lub w formie kolorowych sałatek. Zamiast jednak stawiać na szwedzką, jak co roku, wybierz smaki Azji - zapewniamy, że warto!
Małe zmiany dają kolosalny efekt, a w kuchni ta idea jest szczególnie wyczuwalna. Wystarczy czasami jeden składnik w doskonale znanym przepisie i efekt będzie już zupełnie inny. Jeśli jednak chcemy zmienić nawyki i nieco poeksperymentować potrzebna będzie nie tylko szczypta odwagi, ale także kilka zamienników. Jeśli zatem znudziły ci się ogórki w klasycznej odsłonie - to przepis dla ciebie, podobnie gdy lubujesz się w orientalnych i pikantnych smakach!
Prawdziwą klasyką wśród ogórków jest oczywiście sałatka szwedzka, my mamy jednak azjatycki odpowiednik, który nie tylko smakuje o niebo lepiej, ale i jest o wiele łatwiejszy w przygotowaniu. Potrzebne jest tylko kilka składników takich jak kilka kilogramów dobrych ogórków gruntowych, chilli, czosnek i m.in. ocet ryżowy. Takie połączenie to ciekawa konkurencja dla dobrze znanych nam smaków - jest ciekawie, pikantnie i świeżo!
Składniki:
Sposób przygotowania: