Ogórki po zbójnicku smakują wybornie. W tym roku rezygnuję z robienia kiszonych i konserwowych

Sezon na zielone warzywa trwa, więc warto zakasać rękawy i zabierać się do pracy, by zimą, ale nie tylko, móc cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadów czy kanapek. W tym roku stawiam na ogórki po zbójnicku i innym radzę zdecydowanie to samo. Zakochacie się w tej marynacie.

Ogórki w marynacie można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tej pory stawiałam jedynie na te sprawdzone, a rok temu odważyłam się zrobić ogórki po zbójnicku. W tym sezonie nie przygotowuje już żadnych innych, bo moja rodzina oszalała na ich punkcie. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Ogórki po zbójnicku - idealne na kanapkę, grilla czy do obiadu. W tym roku robię kilkadziesiąt słoików 

Wystartował sezon na ogórki, a co za tym idzie - pora zabierać się za przetwory. W zeszłym roku moi bliscy pokochali ogórki po zbójnicku, więc tym razem mam zamiar przygotować aż kilkadziesiąt słoików. W końcu znikają ze spiżarni jak świeże bułeczki. 

Składniki: 

  • 2 cebule, 
  • główka czosnku (opcjonalnie) 
  • około 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych, 
  • delikatnie czubata łyżka soli do przetworów. 

Składniki na zalewę: 

  • 330 g cukru, 
  • 375 ml octu spirytusowego, 
  • płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej, 
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu, 
  • curry - 2 płaskie łyżeczki, 
  • 2 czubate łyżeczki gorczycy

Ogórki po zbójnicku - przepis, który nie ma sobie równych. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki mocz w zimnej wodzie przez około trzy godziny. 
  2. Następnie dokładnie je umyj i osusz. Ich obieranie nie jest konieczne, ale możesz to zrobić. 
  3. Pokrój cebulę w piórka. Wrzuć ogórki i cebulę do miski lub garnka, posól je solą kamienną niejodowaną i odstaw na dwie godziny. 
  4. W garnku zagotuj wszystkie składniki na zalewę: ocet, cukier, przyprawę curry, pieprz mielony, gorczycę oraz ostrą paprykę mieloną. 
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. 
  6. Słoiki umyj i wyparz, a następnie poukładaj w nich ciasno pokrojone ogórki wraz z cebulą. Jeśli warzywa puściły soki, odłóż je na później. Zalej jeszcze ciepłą zalewą.  
  7. Pasteryzuj słoiki przez niecałe 10 minut. Pamiętaj, że woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zalewy. Smacznego! 
Więcej o: