-
Haps
-
Jak przygotować
- Ogórki po zbójnicku smakują wybornie. W tym roku rezygnuję z robienia kiszonych i konserwowych
Ogórki po zbójnicku smakują wybornie. W tym roku rezygnuję z robienia kiszonych i konserwowych
Sezon na zielone warzywa trwa, więc warto zakasać rękawy i zabierać się do pracy, by zimą, ale nie tylko, móc cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadów czy kanapek. W tym roku stawiam na ogórki po zbójnicku i innym radzę zdecydowanie to samo. Zakochacie się w tej marynacie.
Ogórki w marynacie można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tej pory stawiałam jedynie na te sprawdzone, a rok temu odważyłam się zrobić ogórki po zbójnicku. W tym sezonie nie przygotowuje już żadnych innych, bo moja rodzina oszalała na ich punkcie.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Ogórki po zbójnicku - idealne na kanapkę, grilla czy do obiadu. W tym roku robię kilkadziesiąt słoików
Wystartował sezon na ogórki, a co za tym idzie - pora zabierać się za przetwory. W zeszłym roku moi bliscy pokochali ogórki po zbójnicku, więc tym razem mam zamiar przygotować aż kilkadziesiąt słoików. W końcu znikają ze spiżarni jak świeże bułeczki.
Składniki:
- 2 cebule,
- główka czosnku (opcjonalnie)
- około 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych,
- delikatnie czubata łyżka soli do przetworów.
Składniki na zalewę:
- 330 g cukru,
- 375 ml octu spirytusowego,
- płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu,
- curry - 2 płaskie łyżeczki,
- 2 czubate łyżeczki gorczycy.
Ogórki po zbójnicku - przepis, który nie ma sobie równych. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ogórki mocz w zimnej wodzie przez około trzy godziny.
- Następnie dokładnie je umyj i osusz. Ich obieranie nie jest konieczne, ale możesz to zrobić.
- Pokrój cebulę w piórka. Wrzuć ogórki i cebulę do miski lub garnka, posól je solą kamienną niejodowaną i odstaw na dwie godziny.
- W garnku zagotuj wszystkie składniki na zalewę: ocet, cukier, przyprawę curry, pieprz mielony, gorczycę oraz ostrą paprykę mieloną.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Słoiki umyj i wyparz, a następnie poukładaj w nich ciasno pokrojone ogórki wraz z cebulą. Jeśli warzywa puściły soki, odłóż je na później. Zalej jeszcze ciepłą zalewą.
- Pasteryzuj słoiki przez niecałe 10 minut. Pamiętaj, że woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zalewy. Smacznego!