-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki z serka wiejskiego są puszyste jak chmurka. Z dodatkiem owoców znikają z talerza błyskawicznie
Placki z serka wiejskiego są puszyste jak chmurka. Z dodatkiem owoców znikają z talerza błyskawicznie
Placki z serka wiejskiego to doskonała przekąska na lato. Warto posypać je sezonowymi owocami, by wzbogacić ich smak, ale bez żadnych dodatków również smakują obłędnie. Najlepsze jest w nich jednak to, że robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerza.
Większość z nas je serek wiejski z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, jednak zdecydowanie warto poeksperymentować. Z tego produktu można bowiem przygotować wspaniałe słodkości - m.in. placuszki. Twoja rodzina na pewno je pokocha.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Placki z serka wiejskiego - przepis, który pokocha cała rodzina. Są pulchniutkie i mięciutkie
Placki z serka wiejskiego to przepis, który jest banalnie prosty, a jednak niewiele osób go próbowało. Jeśli jesteś jedną z nich, musisz natychmiast to zmienić. Te rarytasy są pulchniejsze od tradycyjnych racuchów i przypominają obłoczki. Podane z sezonowymi owocami i/lub słodkim sosem skradną serce nie tylko dzieci, lecz także dorosłych.
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- pół szklanki mąki - dowolnej: pszennej, bezglutenowej, ryżowej, kukurydzianej,
- olej do smażenia,
- opakowanie cukru waniliowego,
- kilka łyżek cukru zwykłego,
- owoce sezonowe do podania - np. borówki.
Obłędna słodkość z serka wiejskiego. Takie placuszki zrobisz w mgnieniu oka
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka odkładamy na bok i zabieramy się za ubicie białek na sztywną pianę. Po wykonaniu czynności je również odstawiamy na chwilę na bok.
- Mieszamy serek wiejski, mąkę (najlepiej przesianą), cukier i cukier waniliowy do połączenia się składników. Na koniec dorzucamy żółtka i powtarzamy tę czynność. Możemy do tego użyć blendera lub miksera.
- Do masy dodajemy ubitą pianę i mieszamy w jednym kierunku. Smażymy placki z serka wiejskiego na rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą miały złoty kolor. Nie trzymamy ich długo, wystarczy około dwie lub trzy minuty na stronę, ponieważ łatwo się przypalają.
- Podajemy obsypane sezonowymi owocami lub polane ulubionym sosem czy syropem. Smacznego!