Placki z serka wiejskiego są puszyste jak chmurka. Z dodatkiem owoców znikają z talerza błyskawicznie

Placki z serka wiejskiego to doskonała przekąska na lato. Warto posypać je sezonowymi owocami, by wzbogacić ich smak, ale bez żadnych dodatków również smakują obłędnie. Najlepsze jest w nich jednak to, że robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerza.

Większość z nas je serek wiejski z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, jednak zdecydowanie warto poeksperymentować. Z tego produktu można bowiem przygotować wspaniałe słodkości - m.in. placuszki. Twoja rodzina na pewno je pokocha. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Placki z serka wiejskiego - przepis, który pokocha cała rodzina. Są pulchniutkie i mięciutkie 

Placki z serka wiejskiego to przepis, który jest banalnie prosty, a jednak niewiele osób go próbowało. Jeśli jesteś jedną z nich, musisz natychmiast to zmienić. Te rarytasy są pulchniejsze od tradycyjnych racuchów i przypominają obłoczki. Podane z sezonowymi owocami i/lub słodkim sosem skradną serce nie tylko dzieci, lecz także dorosłych. 

Składniki: 

  • 500 g serka wiejskiego
  • 2 jajka, 
  • pół szklanki mąki - dowolnej: pszennej, bezglutenowej, ryżowej, kukurydzianej, 
  • olej do smażenia, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • kilka łyżek cukru zwykłego, 
  • owoce sezonowe do podania - np. borówki. 

Obłędna słodkość z serka wiejskiego. Takie placuszki zrobisz w mgnieniu oka 

Sposób przygotowania: 

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka odkładamy na bok i zabieramy się za ubicie białek na sztywną pianę. Po wykonaniu czynności je również odstawiamy na chwilę na bok.  
  2. Mieszamy serek wiejski, mąkę (najlepiej przesianą), cukier i cukier waniliowy do połączenia się składników. Na koniec dorzucamy żółtka i powtarzamy tę czynność. Możemy do tego użyć blendera lub miksera. 
  3. Do masy dodajemy ubitą pianę i mieszamy w jednym kierunku. Smażymy placki z serka wiejskiego na rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą miały złoty kolor. Nie trzymamy ich długo, wystarczy około dwie lub trzy minuty na stronę, ponieważ łatwo się przypalają.  
  4. Podajemy obsypane sezonowymi owocami lub polane ulubionym sosem czy syropem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.