• Link został skopiowany

Bez tarcia i tłuczenia. Ten przepis na warzywne kotlety zdradziła mi kiedyś babcia kucharka

Kotlety to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na polskich stołach. Zazwyczaj robi się je na bazie mięsa, ale musimy przyznać, że równie dobrze, jeśli nie lepiej, smakuje w wersji warzywnej. W sezonie letnim sięgam w tym celu po jedno popularne warzywo. Jak zrobić kotlety z cukinii?
Panierowane kotlety z cukinii zrobisz w mniej niż 15 minut
fot. David Petrus Ibars / iStock.com

Właściciele ogródków i działek ROD już teraz mogą się cieszyć plonami dorodnych kabaczków. Jeśli nie posiadasz własnych grządek, śmiało udaj się na najbliższy bazarek lub do sklepu spożywczego. Ceny tego warzywa są obecnie bardzo atrakcyjne. Kiedy już zaopatrzysz się w sezonowy skarb natury, przyrządź z niego najlepszy obiad na lato - kotlety z cukinii.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Szybko, tanio i smacznie. Jak zrobić kotlety z cukinii?

Kotlety z cukinii to doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych mięsnych przysmaków. W tym wariancie prezentują się niezwykle wyśmienicie. Zwłaszcza z chrupiącą, złocistą panierką. Przygotowanie dania jest banalnie proste i nie wymaga od nas sięgnięcia po tłuczek kuchenny ani tarkę. 

Składniki na kotlety:

  • duża cukinia lub 2 małe,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 3 jaja,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżka świeżego koperku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Składniki na panierkę:

  • 120 g bułki tartej,
  • 60 g mąki pszennej.

Kotlety z cukinii w panierce. Sposób przygotowania

Cukinię umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki, a następnie pokrój ją wzdłuż w dość cienkie plastry. Dopraw je obustronnie solą i pieprzem i odstaw na kilka minut. W międzyczasie wbij do miseczki jajka, wsyp starty ser oraz siekany koperek. Dopraw mieszankę ziołami prowansalskimi, a także papryką słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce połącz bułkę tartą oraz mąkę. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz. Doprawione plastry cukinii obtocz najpierw w bułce tartej i mące, a następnie zanurz w masie jajecznej z przyprawami i serem. Na koniec możesz jeszcze raz obtoczyć je w suchych składnikach, by potem położyć warzywo na patelni. Smaż je z obu stron na złocisty kolor i wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe kotleciki podawaj na gorąco lub zimno w towarzystwie ulubionych dodatków, np. sosu jogurtowo-czosnkowego. Smacznego!

Więcej o: