Rano większość z nas nie ma czasu na długie stanie w kuchni. Właśnie dlatego zależy nam na szybkim, ale pożywnym śniadaniu. Najłatwiejsze do zrobienia są kanapki z różnymi dodatkami, ale ile można jeść to samo? Warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowanie smakowitej zapiekanki. Jej największą zaletą jest fakt, że ma mało kalorii, więc spokojnie mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Większość serów wiejskich ma w składzie wysoką zawartość białka, wapnia, żelaza i witamin. Na rynku dostępnych jest kilka jego rodzajów, np. już z gotowymi dodatkami, takimi jak szczypiorek, miód czy dżem. Mamy jednak lepszą propozycję. Zamiast jeść go solo, przygotuj ekspresową i sycącą zapiekankę. Potrzebne ci będą następujące składniki:
PORADA! Do zapiekanki możesz też dodać ulubioną wędlinę. Rodzaj szynki nie ma znaczenia, więc wybierz swoją ulubioną i pokrój na małe kawałki.
Zapiekanka z serka wiejskiego jest o tyle uniwersalna, że możesz dowolnie modyfikować jej składniki. Głównie chodzi o warzywa. Jeśli nie przepadasz za papryką, zastąp ją np. cukinią. Zamiast pieczarek można użyć kalafiora albo brokułu. Wszystko zależy od twoich upodobań.
Danie najlepiej podawać z dodatkiem chleba żytniego albo indyjskim chlebkiem naan. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.