Połącz z jajkami i do piekarnika. Na śniadanie można zjeść całą blaszkę bez wyrzutów sumienia

Masz już dość kanapek i nudnych śniadań? Nasz pomysł z pewnością ci się spodoba. Zapiekanka z serka wiejskiego jest zdrowa i pyszna, a do tego przygotowuje się ją błyskawicznie. Na gorące dni sprawdzi się idealnie.

Rano większość z nas nie ma czasu na długie stanie w kuchni. Właśnie dlatego zależy nam na szybkim, ale pożywnym śniadaniu. Najłatwiejsze do zrobienia są kanapki z różnymi dodatkami, ale ile można jeść to samo? Warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowanie smakowitej zapiekanki. Jej największą zaletą jest fakt, że ma mało kalorii, więc spokojnie mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Pomysł na tanie i szybkie śniadanie. Zapiekanka z jajek i serka wiejskiego

Większość serów wiejskich ma w składzie wysoką zawartość białka, wapnia, żelaza i witamin. Na rynku dostępnych jest kilka jego rodzajów, np. już z gotowymi dodatkami, takimi jak szczypiorek, miód czy dżem. Mamy jednak lepszą propozycję. Zamiast jeść go solo, przygotuj ekspresową i sycącą zapiekankę. Potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 3 jajka,
  • 300 g serka wiejskiego,
  • 35 g sera mozzarella,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • Pół pęczka szczypiorku,
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pietruszka.

PORADA! Do zapiekanki możesz też dodać ulubioną wędlinę. Rodzaj szynki nie ma znaczenia, więc wybierz swoją ulubioną i pokrój na małe kawałki.

Zapiekanka z serka wiejskiego z warzywami
Zapiekanka z serka wiejskiego z warzywami pexels.com/Rachel Claire

Szybkie śniadanie na ciepło. Zapiekanka z serka wiejskiego z warzywami

Zapiekanka z serka wiejskiego jest o tyle uniwersalna, że możesz dowolnie modyfikować jej składniki. Głównie chodzi o warzywa. Jeśli nie przepadasz za papryką, zastąp ją np. cukinią. Zamiast pieczarek można użyć kalafiora albo brokułu. Wszystko zależy od twoich upodobań.

  1. Zetrzyj mozzarellę na tarce.
  2. Pokrój paprykę w kostkę, a pieczarki w plastry i wsyp do miski.
  3. Posiekaj drobno szczypiorek i przełóż do tego samego naczynia.
  4. Do miski dodaj jajka, serek wiejski i starty ser.
  5. Dodaj ulubione przyprawy, ewentualnie szynkę i wymieszaj całość.
  6. Przelej zawartość miski do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 180 st. C.

Danie najlepiej podawać z dodatkiem chleba żytniego albo indyjskim chlebkiem naan. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: