Latem smakują jak żadne inne. Jabłkowe placuszki z tym napojem zaskoczą cię lekko kwaśną nutą

Choć kochamy słodkości, to latem szukamy połączeń smaków, które dostarczą nam orzeźwienia czy stonują słodycz. Jabłkowe placuszki o tej porze roku zawsze przygotowuję więc z jednym napojem. Dzięki temu są lekko kwaśne i po prostu obłędnie pyszne.

Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Ich przygotowanie jest banalnie proste, więc warto biec do sklepu po potrzebne składniki i zabierać się do pracy. Efekt wynagrodzi wszystko. 

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze

Placki z jabłkami na maślance to hit tego lata. Ale smakują obłędnie o każdej porze roku 

Placki z jabłkami na maślance to mój ulubiony deser tego lata. Jeśli chcemy przełamać słodycz tych racuchów, ten napój sprawdzi się do tego idealnie. Lekko kwaśna nuta z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Co więcej, staną się pulchne i mięciutkie jak chmurka. Moja rodzina zakochała się w tym daniu od pierwszego kęsa!

Składniki: 

  • 3 jabłka, 
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • średnie jajko
  • 0,5 litra maślanki, 
  • łyżeczka sody, 
  • łyżeczka cukru, 
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie). 

Placki z jabłkami na maślance - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Ponownie zmiksuj i na chwilę odstaw. 
  2. Jabłka obierz i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, pokrój w drobną kostkę lub zblenduj. Wybierz tę opcję, która najbardziej przypada ci do gustu. 
  3. Jabłka możesz przyprawić cynamonem, a następnie dodaj je do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto. 
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcję ciasta za pomocą chochelki lub łyżki.  
  5. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika. 
  6. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem pudrem lub owocami. Smacznego!
Więcej o: