-
Haps
-
Jak przygotować
- Latem smakują jak żadne inne. Jabłkowe placuszki z tym napojem zaskoczą cię lekko kwaśną nutą
Latem smakują jak żadne inne. Jabłkowe placuszki z tym napojem zaskoczą cię lekko kwaśną nutą
Choć kochamy słodkości, to latem szukamy połączeń smaków, które dostarczą nam orzeźwienia czy stonują słodycz. Jabłkowe placuszki o tej porze roku zawsze przygotowuję więc z jednym napojem. Dzięki temu są lekko kwaśne i po prostu obłędnie pyszne.
Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Ich przygotowanie jest banalnie proste, więc warto biec do sklepu po potrzebne składniki i zabierać się do pracy. Efekt wynagrodzi wszystko.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze
Placki z jabłkami na maślance to hit tego lata. Ale smakują obłędnie o każdej porze roku
Placki z jabłkami na maślance to mój ulubiony deser tego lata. Jeśli chcemy przełamać słodycz tych racuchów, ten napój sprawdzi się do tego idealnie. Lekko kwaśna nuta z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Co więcej, staną się pulchne i mięciutkie jak chmurka. Moja rodzina zakochała się w tym daniu od pierwszego kęsa!
Składniki:
- 3 jabłka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- średnie jajko,
- 0,5 litra maślanki,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka cukru,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie).
Placki z jabłkami na maślance - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Ponownie zmiksuj i na chwilę odstaw.
- Jabłka obierz i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, pokrój w drobną kostkę lub zblenduj. Wybierz tę opcję, która najbardziej przypada ci do gustu.
- Jabłka możesz przyprawić cynamonem, a następnie dodaj je do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcję ciasta za pomocą chochelki lub łyżki.
- Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
- Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem pudrem lub owocami. Smacznego!