Tylko 2 składniki, a będziesz to pić całą zimę. Zrób już dziś i schowaj w piwnicy

Przygotowywanie się na zimę to nie tylko robienie sałatek, a także ogórków, ale również zamykanie w słoikach pysznej słodkości owoców. Wiele osób zamyka więc owoce w postaci dżemów, a ja polecam zrobić z nich sok. Można go później wykorzystać do herbaty lub z powodzeniem rozcieńczyć w gorącej wodzie. Taki napój rozgrzeje nas w chłodne dni i przypomnij letnie chwile.

Mogłoby się wydawać, że lato będzie trwało w nieskończoność, jednak obserwując naturę i dni można już stwierdzić, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jeśli tak jak ja wiesz, że będziesz tęsknić za ciepłym słońca i porankami z czystym niebem i wysokimi temperaturami musisz wykonać ten przepis. To właśnie on w te chłodne zimowe wieczory będzie nas napawać nadzieją i rozgrzeje nas od środka. Przepis ten jest w mojej rodzinie od lat, a wiele osób robi go każdego roku.

Zobacz wideo Drink z buraka

To właśnie przepis na sok malinowy jest tak popularny w mojej rodzinie. Dostałam go od babci, która poprosiła mnie, abym to teraz ja robiła go dla najbliższych. Taki sok jest bardzo prosty w wykonaniu i przede wszystkim ma krótką listę składników. Potrzebujesz tylko dwóch produktów, czyli malin i cukru. Sok, który wypłynie z owoców, zamyka się w słoikach, a później przechowuje w chłodnych piwnicach i spiżarnię. Jego smak świetnie komponuje się z herbatą zimową, można go również dodać do ciast i deserów

Przepis na sok z malin na zimę

Składniki

  • 2 kg malin,
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania

  1. Maliny dokładnie oczyść i osusz. Następnie przełóż je do garnka i zasyp 500 g cukru. Całość wymieszaj, by składniki się połączyły, ustaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj o tym, aby co jakiś czas wszystko mieszać, by owoce nie przywarły do spodu. Owoce trzymamy na ogniu do momentu, aż wypuszczą sok.
  2. Następnie maliny należy umieścić na gazie lub ściereczce i dokładnie wycisnąć z nich sok.
  3. Sok ponownie przecedź przez sitko. Ta czynność jest po to, aby w soku nie znajdowały się pestki.
  4. Sok znajdujący się w garnku ustaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj pozostały cukier, energicznie mieszaj i trzymaj na ogniu, by cukier całkowicie się rozpuścił.
  5. Po tym czasie, do czystych i wyparzonych słoiczków przelej powstały sok, naczynia zakręć i pasteryzuj przez około 5 minut.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie słoiki, ustaw je na blacie i poczekaj na wystudzenie. Po schłodzeniu przechowuj je w chłodnym miejscu.
Więcej o: