Przebija smakiem pomidorową, leczo i nawet flaki. Wrzuć trochę swojskiej kiełbasy, by dodać aromatu

Zupy są świetnym daniem obiadowym nie tylko, gdy za oknem pogoda nie dopisuje. Latem, gdy temperatury są jeszcze wysokie, można również je śmiało wykonać. Poniższa propozycja jest świetna dla wszystkich, którzy chcą zaznać wyjątkowego smaku, minimalnym wysiłkiem.

Kiedyś nie byłam fanką zup i zawsze kręciłam nosem, gdy ktoś mi ją podstawiał. To się na szczęście zmieniło, gdy poznałam kilka receptur, które urzekły mnie smakiem. Jedną z takich zup była poniższa propozycja. Nie tylko zakochałam się w jej smaku, a także w prostocie wykonania. Warto nadmienić, że pomimo że jeden składnik warto namoczyć dzień wcześniej, potrawa ta dalej jest prosta i szybka w wykonaniu. Podać ją można na wiele różnych sposobów. Ja uwielbiam wykorzystać do niej świeży chleb lub groszek ptysiowy.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Jeśli zastanawiasz się, o jakieś zupie mówię, to już dłużej nie trzymam cię w niepewności. Mowa tu o zupie grochowej, która jest popularna w tradycyjnej kuchni polskiej. Zrobienie jej to bułka z masłem, a smakoszy na to danie nie brakuje. By jej smak był głęboki i trudny do zapomnienia, użyj swojskiej kiełbasy. Jej aromat przeniesie się do wywaru i dzięki temu będzie naprawdę pyszna.

Przepis na zupę grochową

Składniki

  • 500 g swojskiej kiełbasy,
  • 500 g łuskanego grochu,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 ziela angielskiego,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • chleb lub groszek ptysiowy do podania.

Sposób przygotowania

  1. Groch przemyj pod bieżącą wodą, a następnie przenieś do miski i zalej zimną wodą. Tak przygotowany pozostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia cebulę, marchew, pietruszkę i seler obierz i podziel na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój w plastry. Wszystko umieść w większym garnku i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe i ziela angielskie. Garnek ustaw na ogniu, gotuj całość około 15 minut.
  3. Po tym czasie wrzuć odsączony z wody groch, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zamieszaj. Trzymaj całość na ogniu przez następne 30 minut.
  4. Do gotowej zupy wrzuć masło, sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj, by tłuszcz mógł się rozpuścić.  Podawaj z pieczywem lub z groszkiem ptysiowym, smacznego!
Więcej o: