Zapomnij o dżemach i sokach. Z tych owoców co roku robię ocet. Wzmacnia odporność i pozbywa się oponki

Czy octy owocowe są zdrowe? Coraz więcej osób robi je samodzielnie w domu i wybiera nie tylko jabłkowe. Okazuje się, że sfermentowane mieszanki zawierają wiele dobroczynnych właściwości. Jakich? Sprawdź też, jak zrobić ocet malinowy.

Lato sprzyja zbiorom owoców z sadów i przydomowych ogródków. Podczas gdy niektórym wystarczy spożywanie ich w surowej wersji, inni praktycznie od razu biorą się za przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, które będą im służyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Oprócz dżemów, soków i kompotów, warto zwrócić też uwagę na przygotowanie... octu. I to nie tylko tego z jabłek.

Zobacz wideo 3 niezawodne sposoby na uciążliwe komary

Czy octy owocowe są zdrowe? Nie tylko ocet jabłkowy ma dobroczynne właściwości

Wyróżnia się octy roślinne, zwierzęce i owocowe. To ostatnie często uznaje się za najzdrowsze i zawierające wiele aromatu i właściwości leczniczych. Do najpopularniejszych należy oczywiście jabłkowy, ale coraz więcej osób stawia także na domową produkcję winogronowego, malinowego lub aroniowego. Jakie mają właściwości?

Ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, poprawia zdrowie i wygląd włosów. Jak go bezpiecznie stosować? (zdjęcie ilustracyjne)Ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, poprawia zdrowie i wygląd włosów. Jak go bezpiecznie stosować? (zdjęcie ilustracyjne) AniHobel / iStock

Jak podaje portal sniadaniedajemoc.pl, ocet jabłkowy wspomaga odporność, metabolizm i działa przeciwutleniająco. Malinowy wspiera organizm w walce z przeziębieniem, a winogronowy (winny) dobrze działa na trawienie i hamuje rozwój wolnych rodników. Ocet aroniowy również pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Takie działanie sprawia, że warto mieć choćby słoiczek w domu i korzystać z octów owocowych celem nadania pysznego smaku wielu potrawom. Musisz jednak zachować ostrożność.

- W Polsce praktycznie każdy z nas ma jakieś problemy z przewodem pokarmowym, refluks, zgaga, bóle żołądka, pieczenie żołądka, problemy z jelitami, wzdęcia. Jeżeli cokolwiek takiego obserwujemy, to wtedy nie sięgajmy po picie octu na czczo. Możemy go włączyć do diety jako element np. sosu do sałatki - doradziła Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, autorka książki "Poczuj się lepiej" w rozmowie z DDTVN. - Octy owocowe, żywe, które nie są poddawane pasteryzacji i oczyszczaniu, będą miały trochę więcej wartości odżywczych i są też smaczniejsze i łagodniejsze dla naszego organizmu. Ocet jest fajnym dodatkiem, poczujemy się szybciej syci, mniej zjemy i pobudzimy pracę przewodu pokarmowego – powiedziała.

Z czego można zrobić ocet w domu? Postaw na malinowy

W domowych warunkach możesz przygotować na przykład ocet malinowy. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 l owoców malin;
  • 4 łyżki miodu;
  • 2-litrowy słoik;
  • przegotowana woda;
  • gaza.

Sposób przygotowania:

  1. W słoiku rozgnieć owoce malin z miodem, a następnie zalej przegotowaną wodą (powinna być przestudzona).
  2. Przykryj naczynie gazą i poczekaj około 3 tygodnie, aż skończy się fermentacja.
  3. Przecedź ocet przez gazę, przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Czy robisz w domu octy owocowe?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.