• Link został skopiowany

Zapomnij o dżemach i sokach. Z tych owoców co roku robię ocet. Wzmacnia odporność i pozbywa się oponki

Czy octy owocowe są zdrowe? Coraz więcej osób robi je samodzielnie w domu i wybiera nie tylko jabłkowe. Okazuje się, że sfermentowane mieszanki zawierają wiele dobroczynnych właściwości. Jakich? Sprawdź też, jak zrobić ocet malinowy.
Czy octy owocowe są zdrowe?
Czy octy owocowe są zdrowe? Fot. Pawel Kacperek / iStock

Lato sprzyja zbiorom owoców z sadów i przydomowych ogródków. Podczas gdy niektórym wystarczy spożywanie ich w surowej wersji, inni praktycznie od razu biorą się za przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, które będą im służyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Oprócz dżemów, soków i kompotów, warto zwrócić też uwagę na przygotowanie... octu. I to nie tylko tego z jabłek.

Zobacz wideo 3 niezawodne sposoby na uciążliwe komary

Czy octy owocowe są zdrowe? Nie tylko ocet jabłkowy ma dobroczynne właściwości

Wyróżnia się octy roślinne, zwierzęce i owocowe. To ostatnie często uznaje się za najzdrowsze i zawierające wiele aromatu i właściwości leczniczych. Do najpopularniejszych należy oczywiście jabłkowy, ale coraz więcej osób stawia także na domową produkcję winogronowego, malinowego lub aroniowego. Jakie mają właściwości?

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowyAniHobel / iStock

Jak podaje portal sniadaniedajemoc.pl, ocet jabłkowy wspomaga odporność, metabolizm i działa przeciwutleniająco. Malinowy wspiera organizm w walce z przeziębieniem, a winogronowy (winny) dobrze działa na trawienie i hamuje rozwój wolnych rodników. Ocet aroniowy również pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Takie działanie sprawia, że warto mieć choćby słoiczek w domu i korzystać z octów owocowych celem nadania pysznego smaku wielu potrawom. Musisz jednak zachować ostrożność.

- W Polsce praktycznie każdy z nas ma jakieś problemy z przewodem pokarmowym, refluks, zgaga, bóle żołądka, pieczenie żołądka, problemy z jelitami, wzdęcia. Jeżeli cokolwiek takiego obserwujemy, to wtedy nie sięgajmy po picie octu na czczo. Możemy go włączyć do diety jako element np. sosu do sałatki - doradziła Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, autorka książki "Poczuj się lepiej" w rozmowie z DDTVN. - Octy owocowe, żywe, które nie są poddawane pasteryzacji i oczyszczaniu, będą miały trochę więcej wartości odżywczych i są też smaczniejsze i łagodniejsze dla naszego organizmu. Ocet jest fajnym dodatkiem, poczujemy się szybciej syci, mniej zjemy i pobudzimy pracę przewodu pokarmowego – powiedziała.

Z czego można zrobić ocet w domu? Postaw na malinowy

W domowych warunkach możesz przygotować na przykład ocet malinowy. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 l owoców malin;
  • 4 łyżki miodu;
  • 2-litrowy słoik;
  • przegotowana woda;
  • gaza.

Sposób przygotowania:

  1. W słoiku rozgnieć owoce malin z miodem, a następnie zalej przegotowaną wodą (powinna być przestudzona).
  2. Przykryj naczynie gazą i poczekaj około 3 tygodnie, aż skończy się fermentacja.
  3. Przecedź ocet przez gazę, przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: