-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodałam tylko łyżkę i nadałam plackom innego smaku. Bez tego nie byłyby tak smaczne
Dodałam tylko łyżkę i nadałam plackom innego smaku. Bez tego nie byłyby tak smaczne
O poranku szukamy najprostszych i najszybszych do wykonania przepisów. Robimy tak, gdy nie chcemy jeść kolejny raz kanapek lub owsianki. Ten przepis możesz od razu zapisać, bo zostanie z tobą na dłużej. Tylko jedna łyżka sprawia, że smak jest dużo ciekawszy.
Od zawsze powtarzałam, że jestem wielką fanką placków, nieważne czy są one robione na słodko, czy w sposób wytrawny. Kocham racuchy, a także naleśniki i cały czas szukam nowych sposobów na to, aby wzbogacić ich smak. Ostatnio udało mi się to zrobić i uzyskałam niesamowity efekt, dodając tylko jedną łyżkę tego składnika.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Składnikiem, który zmienił wszystko, jest klasyczne kakao. Na pierwszy rzut oka jest ono czymś oczywistym, ale mało kto postanawia je dodać do podobnych placków. Po wysmażeniu takie placuszki mają intensywnie brązowy kolor, a ich smak nie wymaga żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz, by prezentowały się lepiej, możesz zaserwować się z gałką lodów, owocami lub bitą śmietaną.
Przepis na placki kakaowe
Składniki
- 120 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- łyżka drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szklanka mleka,
- jajko,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do niej kakao, drobny cukier i cukier waniliowy. Delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wlej łyżkę oleju, wbij jajko i cały czas miksując, wlewaj małym strumyczkiem mleko.
- Wszystkie składniki miksuj za pomocą miksera na średnich obrotach. Powstała masa powinna być dość gęsta i jednolita. Upewnij się również, że nie ma w niej żadnych grudek.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na ciepłym tłuszczu formuj niewielkie placki na kształt racuchów. Smaż je na rumiany kolor z dwóch stron.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z cukrem pudrem, dżemem lub kremem czekoladowym i świeżymi owocami.