Czasem nie trzeba wiele, by wyczarować smaczny i prosty przepis. Tym razem chcemy pokazać, że połączenie niewielu składników gwarantuje deser, który będzie zachwalany przez bardzo długi czas. Wystarczy wykorzystać sezonowe owoce i zapiec je z odpowiednimi produktami. W ten sposób zrobisz deser, który zniknie w mgnieniu oka.
Fot. Shutterstock, FamStudio
REKLAMA
REKLAMA
Każdy z nas ma sentyment do jakichś potraw lub deserów, które kojarzą mu się z konkretnym czasem. Dla mnie ten deser ma szczególne znaczenie, ponieważ pamiętam, jak wykonywała go moja ciocia. Do dziś pamiętam, jak bardzo był pyszny i czasem próbuję go odtworzyć, by nie zapomnieć jego smaku. Do jego zrobienia naprawdę nie trzeba wiele, warto jednak zaopatrzyć się w smaczne owoce, które są słodkie i soczyste.
REKLAMA
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Truskawki pod kruszonką są bardzo łatwym przepisem i na pewno każdy poradzi sobie z ich wykonaniem. Taki deser można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam również zaserwować je z gałką lodów waniliowych lub schłodzoną bitą śmietaną.
Przepis na truskawki pod kruszonką
Składniki na nadzienie
500 g świeżych truskawek,
2 łyżki cukru.
Składniki na kruszonkę
100 g mąki pszennej,
50 g cukru,
50 g schłodzonego masła,
łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli.
Sposób przygotowania
Przyrządzenie tego deseru zacznij od przygotowania owoców. Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki.
Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wsyp je do większej miski. Dodaj do nich cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie przenieś truskawki do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż je na jego dnie.
Teraz czas na przygotowanie kruszonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Następnie dodaj schłodzone masło pokrojone w małe kawałki. Rozcieraj składniki między palcami, aż powstanie kruszonka o konsystencji drobnych okruszków.
Tak przygotowaną kruszonką posyp znajdujące się w naczyniu owoce.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw naczynie z truskawkami i kruszonką do piekarnika.
Piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka stanie się złocista, a truskawki zaczną bulgotać.
Gotowy deser podawaj na ciepło, samodzielnie lub z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany albo jogurtu naturalnego. Smacznego!