• Link został skopiowany

To puszyste ciasto z czereśniami znika z talerza w mgnieniu oka. Przepis jest dziecinnie prosty

Słodkie czereśnie to idealny dodatek do letnich ciast i wypieków. W końcu nie ma nic prostszego niż domowy placek z tymi owocami. Wystarczy tylko kilka składników, aby zachwycić całą rodzinę lekkim i pysznym deserem.
Ciasto z czereśniami (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay

Już z początkiem czerwca na targach można znaleźć pierwsze polskie czereśnie. Na szczęście mamy całe lato, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, spróbuj przepisu na wyśmienity placek z czereśniami. Nie ma drugiego tak łatwego, a zarazem tak pysznego ciasta.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Tego pewnie nie wiedzieliście o czereśniach

Słodkie z natury czereśnie są jednymi z najpopularniejszych sezonowych pyszności, które cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Poza wyjątkowym smakiem docenia się je również za wartości odżywcze i bogactwo witamin.

Wypełnione po brzegi witaminą C pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy, natomiast witamina A poprawia wzrok i stan naszej skóry. Szczególnie w sezonie letnim warto sięgać po czereśnie, ponieważ są także cennym źródłem minerałów takich jak: potas, żelazo, magnez i wapń.

Można jeść je na surowo lub przygotować pyszny kompot. Królowie domowej kuchni często tworzą z nich pyszne dżemy, a także konfitury. Nie ma jednak nic prostszego niż wyczarowanie szybkiego placka. Wystarczy tylko kilka minut oraz nagrzany piekarnik, a otrzymamy delikatne i wyjątkowo ciasto czereśniowe. Spróbuj tego przepisu.

Przepis na placek z czereśniami

Składniki:

  • 3 szklanki lub 500 g mąki pszennej,
  • 500 g czereśni bez pestek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • jogurt naturalny,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie krok po korku:

  • Rozpuść masło w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
  • Do większej miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Delikatnie miksując, wsyp do pierwszej miski mąkę, następnie opakowanie jogurtu, a na koniec wystudzone masło. Dokładnie wymieszaj wszystko na spójną masę.
  • Dno formy do pieczenia wyłóż specjalnym papierem. Ewentualnie możesz ją wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
  • Ciasto przełóż do formy i ułóż na nim czereśnie, lekko dociskając.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni i piecz ciasto przez mniej więcej 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy placek jest już upieczony - jeśli nie, daj mu jeszcze kilka minut.
  • Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!
Więcej o: