Już z początkiem czerwca na targach można znaleźć pierwsze polskie czereśnie. Na szczęście mamy całe lato, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, spróbuj przepisu na wyśmienity placek z czereśniami. Nie ma drugiego tak łatwego, a zarazem tak pysznego ciasta.
Słodkie z natury czereśnie są jednymi z najpopularniejszych sezonowych pyszności, które cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Poza wyjątkowym smakiem docenia się je również za wartości odżywcze i bogactwo witamin.
Wypełnione po brzegi witaminą C pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy, natomiast witamina A poprawia wzrok i stan naszej skóry. Szczególnie w sezonie letnim warto sięgać po czereśnie, ponieważ są także cennym źródłem minerałów takich jak: potas, żelazo, magnez i wapń.
Można jeść je na surowo lub przygotować pyszny kompot. Królowie domowej kuchni często tworzą z nich pyszne dżemy, a także konfitury. Nie ma jednak nic prostszego niż wyczarowanie szybkiego placka. Wystarczy tylko kilka minut oraz nagrzany piekarnik, a otrzymamy delikatne i wyjątkowo ciasto czereśniowe. Spróbuj tego przepisu.
Składniki:
Przygotowanie krok po korku: