Jak domowym sposobem wyczyścić piekarnik? Wielokrotnie szukałam naprawdę sprawdzonego i dobrego przepisu na to, aby wszystkie blaszki, ruszta i ściany mojego piekarnika lśniły niczym lustro, a przynajmniej były akceptowalnie czyste. I co? I nic. Kończyło się to na szorowaniu naprawdę mocnymi środkami, po których musiałam wietrzyć całą kuchnię, a uzyskany efekt pozostawiał wiele do życzenia. Do czasu, aż pewnego dnia postanowiła odwiedzić mamę i pomóc jej w wiosennych porządkach. Jej sposób na czysty i pachnący piekarnik zwalił mnie z nóg. Tego musicie spróbować.
Jak domowym sposobem wyczyścić piekarnik? Ten prosty trik zdradziła mi moja mama, miłośniczka polskiej kuchni, która często piecze różne mięsiwa, ale też i ciasta, a jej blaszki, ruszta i ściany piekarnika wyglądają tak, jakby praktycznie nie były nigdy używane.
I co najśmieszniejsze, to nie jest żadna tajemna wiedza, a prosty sposób, który od lat znany jest w każdej kuchni, ale na pewno niedoceniany. Przecież lata temu żadna z pań domu nie słyszała o magicznych mieszankach i miksturach, cudownych mleczkach i polerujących gąbeczkach. Tego nie było, więc kobiety musiały radzić sobie inaczej. Co zatem stosowano przed laty do usuwania tłuszczu i brudu? Moja babcia stosowała popiół z pieca, jednak mama zna lepszy, tańszy i na pewno szybszy sposób na doczyszczenie wszystkich zabrudzeń. Wystarczy tylko torebka sody oczyszczonej i octu.
"Musisz przygotować miksturę. Wymieszaj sodę ze szklanką octu, a powstałą papką umyj wnętrze piekarnika. Jeśli blachy, czy ruszta są w gorszym stanie - nałóż miksturę i odstaw na kilka godzin, potem tylko opłucz" - powiedziała moja mama, podając cały przepis. Wydaje się to banalnie proste i łatwe, a o tym, że działa przekonałam się w czasie wiosennych porządków. Mieszanka octu i sody szybko poradziła sobie z zaschniętym brudem, tłuszczem z mięsnych zapiekanek, czy resztkami po odgrzewanych kotletach. To naprawdę działa.
Czyszczenie piekarnika to jedno z bardziej nielubianych zadań w czasie sprzątania kuchni. Czasem jednak sama mikstura z octu i sody nie zawsze jest skuteczna, bo chociaż domywa cały ten osad, nie zawsze radzi sobie z brzydkim zapachem.
Jednak i na to jest sposób. Jaki? Wystarczy nalać do naczynia żaroodpornego wodę (tak do połowy wysokości) i wlać wyciśnięty sok z całej cytryny. To naturalny odświeżacz, bo całość wstawiamy do piekarnika, ustawiając temperaturę na 180 stopni w termoobiegu. Po około 30 minutach brzydkiego zapachu już nie ma. Powstająca para wodna doskonale zmiękcza również niewielkie zabrudzenia, które łatwo później usunąć za pomocą ściereczki.