Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka

Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak wyczarować z tego deser nad desery? Już mówimy co zrobić, a czego nie robić, by osiągnąć waniliowy zawrót głowy.

Więcej przepisów na zapomniane smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa nic jest deserem bardzo uniwersalnym. Można podać ją zarówno jako codzienną porcję łakoci, ale także spełni się w roli słodkiego poczęstunku podczas ważniejszych uroczystości. Jedno jest pewne - zupa nic to kolejny dowód na to, że w prostocie tkwi siła, a najzwyklejsze składniki mają moc przekształcania pozornie zwykłych dań w istne rozkosze dla podniebienia. Jak zatem zrobić zupę nic? Oto przepis i wskazówki. 

Zupa nic - przepis na kultowy deser z dawnych lat

Składniki:

  • 3 większe jajka
  • 600 ml mleka
  • 1 mała laseczka wanilii
  • 4-5 łyżek cukru

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlej mleko. Dodaj 2 łyżki cukru oraz laskę wanilii. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj an wolnym ogniu, jednak nie dopuść, by się zagotowało.
  2. Rozbij jajka, oddzielając białko od żółtek. Białka ubij na sztywno z łyżką cukru. Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru na kogel-mogel.
  3. Za pomocą łyżki nakładaj kluseczki z piany z białek na ciepłe mleko i chwileczkę je gotuj. Następnie wyłów je na talerz.
  4. Do ciepłego mleka wlej kogel/ mogel i mieszaj, aż całość się rozpuści - ważne jest, by mleko było ciepłe, by żółtka się nie ścięły. 
  5. Całość dokładnie wymieszaj i wylej zupę nic na talerze. Na każdy z nich połóż 2-3 pianki z białek. Dodaj także ulubione owoce lub syropy owocowe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.