Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
My, Polacy miłość do pierogów mamy zapisaną w genach i chociaż najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem, udowodnimy, że na Wielkanoc sprawdzą się równie dobrze, a może nawet lepiej. Dlaczego pierogi z białą kiełbasą są super? Z trzech powodów. Po pierwsze - smakują obłędnie, a farsz to coś więcej niż wypełnienie ciasta. Po drugie - robi się je łatwo i szybko - wyatrczy zagnieść ciasto i podsmażyć cebulę. No i po trzecie - na wielkanocnym stole robią niemałe wrażenie. Jak się zabrać za wielkanocne pierogi? Już podpowiadamy.
Wielkanocne pierogi z mistrzowskim farszem
Składniki na farsz:
- ok. 1,5 kg surowej białej kiełbasy
- 2 niewielkie białe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- starty chrzan (w zależności od upodobań)
- sól, pieprz, majeranek (ilość zależy od tego, jak wcześniej była doprawiona biała kiełbasa)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- ok. 50 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
- pół łyżeczki drobnej soli
Sposób wykonania:
- Cebulę dość drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu lub masła. Kiełbasę wyciśnij z osłonki i przełóż do miski. Dodaj zeszkloną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz chrzan i przyprawy. Całość wymieszaj.
- Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj sól oraz gorącą wodę z rozpuszczonym masłem lub olejem. Energicznie zagnieć na gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż niewielką ilość farszu i szczelnie zalep końce, by podczas gotowania farsz nie wypłynął. Możesz zlepić je w tradycyjny kształt, lub w kształt sakiewki albo łódeczki, czy uszek - wybór należy do ciebie.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju lub masła. Pierogi wrzucaj na wrzątek partiami. Powinny gotować się ok. 3-4 minut od czasu wypłynięcia (jeśli farszu jest więcej, zwiększ czas do 5 minut).
- Takie pierogi najlepiej smakują na świeżo z okrasą z cebuli i boczku. Jeśli jednak chcesz je zamrozić - zrób to przed ugotowaniem.
Nie masz powodu, by obawiać się pierogów z surowym mięsem. Biała kiełbasa szybko przyjmuje temperaturę i uwalnia soki, które sprawiają, że farsz sam wewnątrz się gotuje. Jeśli nie będziesz nakładać dużo mięsa, a czas gotowania będzie odpowiedni do wielkości pierogów, możesz cieszyć się prawdziwym sukcesem.