-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten składnik dodajesz do jajek, ale możesz też do ciasta. Dzięki niemu babka jest wilgotna
Ten składnik dodajesz do jajek, ale możesz też do ciasta. Dzięki niemu babka jest wilgotna
Ciasta to desery, po które sięga najwięcej osób. Coraz to oryginalniejsze dodatki i składniki mogą zszokować każdego. Babka z dodatkiem jajecznego przetworu jest jednym z nich. Ten dodatek najczęściej podawany jest jako dodatek do sałatek i warzyw. Dzięki niemu ciasto będzie pyszniejsze.
Zrobienie klasycznej babki nie wymaga od nas trudnych do zdobycia składników. Zazwyczaj mamy już je w domu, dlatego tak chętnie je wykonujemy. W skład wchodzi mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, cukier i aromaty, które podkręcają smak wypieku. Mało kto zmienia ten przepis. Jednak istnieje sposób, aby ciasto było bardziej puszyste, miękkie, a każdy kęs będzie rozpływać się w ustach. Najczęściej produkt ten podawany jest z sałatkami, kanapkami, a w okresie Wielkanocy - jajkami. Co takiego sprawia, że babka staje się pyszniejsza? Mowa tu o majonezie.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Dodatek majonezu zdecydowanie nie zmienia smaku ciasta. Jedynie nadaje lekkości, a babka jest bardziej wilgotna. To właśnie to może cię zmotywować, by w tegoroczne święta wykorzystać ten prosty przepis.
Przepis na babkę majonezową
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 45 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 5 łyżek majonezu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z jednej cytryny,
- szczypta soli.
Składniki na lukier
- 250 g cukru pudru,
- sok z jednej cytryny.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wyjmij z lodówki minimum godzinę przed przystąpieniem do pieczenia, aby miały temperaturę pokojową.
- Białka oddziel od żółtek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Aby sprawdzić, czy są odpowiednio ubite, odwróć miskę do góry dnem. Jeśli nic z niej nie wypływa, są gotowe. Po ubiciu dodawaj stopniowo cukier, a gdy on się rozpuści, wlej żółtka i wymieszaj.
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj ją do wcześniej ubitej masy. Majonez również umieść w misce i wszystko zmiksuj.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do naczynia z białkiem i dokładnie wymieszaj szpatułką.
- Ciasto wylej do formy na babkę i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.
- W czasie gdy babka się piecze, przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder i wlej wyciśnięty z jednej cytryny sok. Wszystko dokładnie utrzyj na jednolitą masę.
- Po upieczeniu ostudź ciasto i polej przygotowaną polewą. Wierzch możesz również posypać porcją orzechów lub skórką pomarańczową.