Ten składnik dodajesz do jajek, ale możesz też do ciasta. Dzięki niemu babka jest wilgotna

Ciasta to desery, po które sięga najwięcej osób. Coraz to oryginalniejsze dodatki i składniki mogą zszokować każdego. Babka z dodatkiem jajecznego przetworu jest jednym z nich. Ten dodatek najczęściej podawany jest jako dodatek do sałatek i warzyw. Dzięki niemu ciasto będzie pyszniejsze.

Zrobienie klasycznej babki nie wymaga od nas trudnych do zdobycia składników. Zazwyczaj mamy już je w domu, dlatego tak chętnie je wykonujemy. W skład wchodzi mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, cukier i aromaty, które podkręcają smak wypieku. Mało kto zmienia ten przepis. Jednak istnieje sposób, aby ciasto było bardziej puszyste, miękkie, a każdy kęs będzie rozpływać się w ustach. Najczęściej produkt ten podawany jest z sałatkami, kanapkami, a w okresie Wielkanocy - jajkami. Co takiego sprawia, że babka staje się pyszniejsza? Mowa tu o majonezie.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Dodatek majonezu zdecydowanie nie zmienia smaku ciasta. Jedynie nadaje lekkości, a babka jest bardziej wilgotna. To właśnie to może cię zmotywować, by w tegoroczne święta wykorzystać ten prosty przepis.

Przepis na babkę majonezową

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 45 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki na lukier

  • 250 g cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki minimum godzinę przed przystąpieniem do pieczenia, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Białka oddziel od żółtek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Aby sprawdzić, czy są odpowiednio ubite, odwróć miskę do góry dnem. Jeśli nic z niej nie wypływa, są gotowe. Po ubiciu dodawaj stopniowo cukier, a gdy on się rozpuści, wlej żółtka i wymieszaj.
  3. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj ją do wcześniej ubitej masy. Majonez również umieść w misce i wszystko zmiksuj.
  4. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do naczynia z białkiem i dokładnie wymieszaj szpatułką.
  5. Ciasto wylej do formy na babkę i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.
  6. W czasie gdy babka się piecze, przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder i wlej wyciśnięty z jednej cytryny sok. Wszystko dokładnie utrzyj na jednolitą masę.
  7. Po upieczeniu ostudź ciasto i polej przygotowaną polewą. Wierzch możesz również posypać porcją orzechów lub skórką pomarańczową.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.