Ptasie mleczko - przepis na najlepszy letni deser. Puszysty, ekspresowy i lekki jak chmurka mus

Ptasie mleczko to przepis, który podbije twoje podniebienie! Lekka, puszysta i kremowa masa idealnie komponuje się z kruchym spodem i owocowymi dodatkami. Ten przepyszny deser jest doskonały na lato, a przygotujesz go w zaledwie kilkanaście minut.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na tronie głównej Gazeta.pl

Szukasz przepisu na lekki deser, który jest łatwy w przygotowaniu? Ptasie mleczko to wybór idealny na gorące dni. Deser przygotujesz błyskawicznie, a wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni. Odpowiednio dobrane dodatki wzbogacą smak i pięknie udekorują całość. 

Ciasto ptasie mleczko na kruchym spodzieCiasto ptasie mleczko bez pieczenia - przepis na deser idealny.

Jak przygotować deser ptasie mleczko? 

Błyskawiczne ptasie mleczko to deser idealny dla zabieganych i nie tylko. Przepis jest banalnie prosty - to świetne rozwiązanie na niezapowiedziane odwiedziny gości czy nagłą okazję. Można go przygotować w wielu wersjach, zmieniając rodzaj galaretki i bawiąc się smakiem. Receptura jest na tyle uniwersalna, że możemy tworzyć wiele ciekawych odsłon deseru, nadając im różną formę. Smak idealnie podkreślą dodatki takie jak świeże owoce, polewy, bita śmietana czy kolorowa galaretka. Herbatnikowy spód podkreśli całość i nada jej chrupkości. Warto także wspomnieć, że ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i przygotujemy je z łatwością. Efekt jest gwarantowany!

Zobacz wideo Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]

Ptasie mleczko - przepis

Składniki:

  • ok. 20 szt. herbatników,
  • 2 galaretki o wybranym smaku,
  • 500 ml śmietanki 36 proc., 
  • 500 ml wody,
  • 3 łyżki drobnego cukru.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g śmietanki kremówki,
  • łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

  1. W 500 ml wody rozpuszczamy galaretki z cukrem i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatnikowy spód. 
  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania stopniowo dolewamy galaretkę. Całość dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. 
  4. Masę przekładamy do lodówki na około 10 minut. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na herbatniki. 
  5. Wierzch wygładzamy łyżką. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki. 
  6. Przygotowujemy polewę - wszystkie składniki wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  7. Ostudzoną polewę wylewamy na stężałe ptasie mleczko. Ciasto dodatkowo ozdabiamy ulubionymi owocami - ładnie prezentują się maliny i listki świeżej mięty. 
Więcej o: