Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Jeśli macie ochotę na ciasto pełne letnich owoców, to proponujemy puszysty biszkopt z truskawkami, agrestową galaretką i masą borówkową. Autorką jest siostra Anastazja, a oryginalną recepturę możecie przeczytać na jej oficjalnej stronie internetowej.
Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką i masą borówkową - lista potrzebnych produktów
Do zrobienia puszystego ciasta warstwowego siostry Anastazji przygotuj:
Na biszkopt:
- mąkę - szklankę,
- cukier - szklankę,
- jajka - 6 sztuk,
- proszek do pieczenia - płaską łyżeczkę.
Na masę serowo - truskawkową:
- ser homogenizowany (waniliowy) - kilogram,
- świeże truskawki - ćwierć kilograma,
- serek mascarpone - tyle samo, ile truskawek,
- żelatynę - 4 łyżeczki.
Na galaretkę agrestową
- galaretkę agrestową - 4 opakowania
Na masę borówkową:
- jogurt naturalny - litr,
- borówki - 100 gramów,
- czerwoną porzeczkę - tyle samo co borówek,
- żelatynę - 5 łyżeczek,
- cukier puder do smaku.
Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką i masą borówkową - sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta zacznij od upieczenia biszkoptu:
- Oddziel białka od żółtek, a te pierwsze ubij na sztywną pianę;
- Dodaj żółtka z cukrem, mąkę i proszek do pieczenia;
- Wymieszaj ostrożnie ciasto, po czym przełóż do formy;
- Piecz w temperaturze około 170 st. C przez 30 - 40 minut.
Teraz przygotuj pozostałe warstwy ciasta:
- Galaretkę agrestową rozpuść w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu;
- Zrób warstwę truskawkowo - serową - wymieszaj serki z żelatyną i owocami (większej truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od potrzeb);
- Na koniec zrób masę borówkową - wymieszaj jogurt z cukrem i żelatyną, rozpuszczoną w połowie szklanki wody i delikatnie wmieszaj owoce;
Złóż ciasto według schematu:
- biszkopt - masa truskawkowo - serowa - galaretka agrestowa - masa borówkowa.
- Gotowy wypiek możesz ozdobić polewą czekoladową.
Smacznego!