Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką agrestową i masą borówkową według siostry Anastazji

Puszyste ciasto z truskawkami, agrestową galaretką i masą z borówek to jedno z dzieł lubianej siostry zakonnej Anastazji. Mimo skomplikowanej nazwy, wypiek nie jest trudny do wykonania, więc każdy powinien dać radę. Spróbujcie sami zrobić ten letni wypiek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Jeśli macie ochotę na ciasto pełne letnich owoców, to proponujemy puszysty biszkopt z truskawkami, agrestową galaretką i masą borówkową. Autorką jest siostra Anastazja, a oryginalną recepturę możecie przeczytać na jej oficjalnej stronie internetowej.

Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką i masą borówkową - lista potrzebnych produktów

Do zrobienia puszystego ciasta warstwowego siostry Anastazji przygotuj:

Na biszkopt:

  • mąkę - szklankę,
  • cukier - szklankę,
  • jajka - 6 sztuk,
  • proszek do pieczenia - płaską łyżeczkę.

Na masę serowo - truskawkową:

  • ser homogenizowany (waniliowy) - kilogram,
  • świeże truskawki - ćwierć kilograma,
  • serek mascarpone - tyle samo, ile truskawek,
  • żelatynę - 4 łyżeczki.

Na galaretkę agrestową 

  • galaretkę agrestową - 4 opakowania

Na masę borówkową:

  • jogurt naturalny - litr,
  • borówki - 100 gramów,
  • czerwoną porzeczkę - tyle samo co borówek,
  • żelatynę - 5 łyżeczek,
  • cukier puder do smaku.

Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką i masą borówkową - sposób przygotowania 

Przygotowanie ciasta zacznij od upieczenia biszkoptu:

  1. Oddziel białka od żółtek, a te pierwsze ubij na sztywną pianę;
  2. Dodaj żółtka z cukrem, mąkę i proszek do pieczenia;
  3. Wymieszaj ostrożnie ciasto, po czym przełóż do formy;
  4. Piecz w temperaturze około 170 st. C przez 30 - 40 minut.

Teraz przygotuj pozostałe warstwy ciasta:

  1. Galaretkę agrestową rozpuść w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu;
  2. Zrób warstwę truskawkowo - serową - wymieszaj serki z żelatyną i owocami (większej truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od potrzeb);
  3. Na koniec zrób masę borówkową - wymieszaj jogurt z cukrem i żelatyną, rozpuszczoną w połowie szklanki wody i delikatnie wmieszaj owoce;

Złóż ciasto według schematu:

  1. biszkopt - masa truskawkowo - serowa - galaretka agrestowa - masa borówkowa.
  2. Gotowy wypiek możesz ozdobić polewą czekoladową.

Smacznego!

Więcej o: