• Link został skopiowany

Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką agrestową i masą borówkową według siostry Anastazji

Puszyste ciasto z truskawkami, agrestową galaretką i masą z borówek to jedno z dzieł lubianej siostry zakonnej Anastazji. Mimo skomplikowanej nazwy, wypiek nie jest trudny do wykonania, więc każdy powinien dać radę. Spróbujcie sami zrobić ten letni wypiek.
Ciasto z masą budyniową i truskawkami
fot. Shutterstock/Bochkarev Photography

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Jeśli macie ochotę na ciasto pełne letnich owoców, to proponujemy puszysty biszkopt z truskawkami, agrestową galaretką i masą borówkową. Autorką jest siostra Anastazja, a oryginalną recepturę możecie przeczytać na jej oficjalnej stronie internetowej.

Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką i masą borówkową - lista potrzebnych produktów

Do zrobienia puszystego ciasta warstwowego siostry Anastazji przygotuj:

Na biszkopt:

  • mąkę - szklankę,
  • cukier - szklankę,
  • jajka - 6 sztuk,
  • proszek do pieczenia - płaską łyżeczkę.

Na masę serowo - truskawkową:

  • ser homogenizowany (waniliowy) - kilogram,
  • świeże truskawki - ćwierć kilograma,
  • serek mascarpone - tyle samo, ile truskawek,
  • żelatynę - 4 łyżeczki.

Na galaretkę agrestową 

  • galaretkę agrestową - 4 opakowania

Na masę borówkową:

  • jogurt naturalny - litr,
  • borówki - 100 gramów,
  • czerwoną porzeczkę - tyle samo co borówek,
  • żelatynę - 5 łyżeczek,
  • cukier puder do smaku.

Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką i masą borówkową - sposób przygotowania 

Przygotowanie ciasta zacznij od upieczenia biszkoptu:

  1. Oddziel białka od żółtek, a te pierwsze ubij na sztywną pianę;
  2. Dodaj żółtka z cukrem, mąkę i proszek do pieczenia;
  3. Wymieszaj ostrożnie ciasto, po czym przełóż do formy;
  4. Piecz w temperaturze około 170 st. C przez 30 - 40 minut.

Teraz przygotuj pozostałe warstwy ciasta:

  1. Galaretkę agrestową rozpuść w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu;
  2. Zrób warstwę truskawkowo - serową - wymieszaj serki z żelatyną i owocami (większej truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od potrzeb);
  3. Na koniec zrób masę borówkową - wymieszaj jogurt z cukrem i żelatyną, rozpuszczoną w połowie szklanki wody i delikatnie wmieszaj owoce;

Złóż ciasto według schematu:

  1. biszkopt - masa truskawkowo - serowa - galaretka agrestowa - masa borówkowa.
  2. Gotowy wypiek możesz ozdobić polewą czekoladową.

Smacznego!

Więcej o: