Najprostsze, szybkie do wykonania ciasto z truskawkami, które wyjdzie nawet osobom początkującym w kuchni. Aby takie ciasto było idealne, musi być wilgotne, puszyste oraz powinno udźwignąć dużo owoców. Ciasto ucierane możemy przygotować nie tylko z truskawkami, ale również z rabarbarem, z malinami lub z porzeczkami. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i ekspresowe ciasto gotowe.
Szybkie ciasto truskawkowe nie wymaga od nas dużych zakupów i skomplikowanych przygotowań. Większość potrzebnych składników zapewne już w tej chwili znajdziemy w kuchni. Sprawdź, czego potrzebujesz.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę 24-25 cm średnicy. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub od wewnątrz wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą.
2. Przygotuj truskawki. Umyj je, pozbądź się szypułek i pokrój na pół.
3. Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180°C. Pieczenie powinno odbywać się na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół, a z termoobiegiem w temperaturze 170°C.
4. Masło rozpuść w rondelku, ale nie można doprowadzić do jego zagotowania. Ewentualnie masło rozpuścić w mikrofalówce.
5. Do miski wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru oraz ekstrakt waniliowy. Wbij 5 jajek.
6. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta i jasna masa.
7. Przestudzone masło dodaj do masy i ubijaj.
8. Do masy dodaj pozostałe składniki: 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj powoli i dokładnie.
9. Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj powierzchnię. Truskawki układaj jedna obok drugiej na cieście. Nie wciskaj truskawek w ciasto, ponieważ owoce same lekko zapadną się w trakcie pieczenia.
10. Formę włóż do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Warto sprawdzić 5-10 minut przed czasem za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wbijemy w zarumienione ciasto patyczek i po wyjęciu będzie on suchy, to oznacza, że placek jest gotowy.
11. Po przestudzeniu ciasto z truskawkami oprósz cukrem pudrem.
Zobacz też: Ciasto z rabarbarem - przepis na najlepszy i najszybszy deser. 15 minut i gotowe