Truskawkowe szaleństwo z piekarnika, czyli szybkie ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki rozpoczęty, zatem dlaczego nie upiec szybkiego, prostego w przygotowaniu ciasta do kawy lub herbaty? Ciasto ucierane z truskawkami to letni klasyk. Przedstawiamy przepis na szybkie i pyszne ciasto, które wychodzi puszyste i wilgotne od owoców.

Przepis na szybkie ciasto z truskawkami

Najprostsze, szybkie do wykonania ciasto z truskawkami, które wyjdzie nawet osobom początkującym w kuchni. Aby takie ciasto było idealne, musi być wilgotne, puszyste oraz powinno udźwignąć dużo owoców. Ciasto ucierane możemy przygotować nie tylko z truskawkami, ale również z rabarbarem, z malinami lub z porzeczkami. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i ekspresowe ciasto gotowe. 

Gofry czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną na śniadanie (zdjęcie ilustracyjne)Letnie śniadanie z truskawkami - przepis na gofry czekoladowe z owocami

Szybkie ciasto truskawkowe nie wymaga od nas dużych zakupów i skomplikowanych przygotowań. Większość potrzebnych składników zapewne już w tej chwili znajdziemy w kuchni. Sprawdź, czego potrzebujesz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki drobnego cukru - 170 g lub mniej, jeśli chcemy mniej słodkie ciasto
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g truskawek
  • cukier puder po posypania

Przygotowanie:

1. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę 24-25 cm średnicy. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub od wewnątrz wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą.

2. Przygotuj truskawki. Umyj je, pozbądź się szypułek i pokrój na pół.

Zobacz wideo Dowiedz się więcej:

3. Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180°C. Pieczenie powinno odbywać się na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół, a z termoobiegiem w temperaturze 170°C. 

4. Masło rozpuść w rondelku, ale nie można doprowadzić do jego zagotowania. Ewentualnie masło rozpuścić w mikrofalówce.

5. Do miski wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru oraz ekstrakt waniliowy. Wbij 5 jajek.

6. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta i jasna masa.

7. Przestudzone masło dodaj do masy i ubijaj.

8. Do masy dodaj pozostałe składniki: 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj powoli i dokładnie.

9. Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj powierzchnię. Truskawki układaj jedna obok drugiej na cieście. Nie wciskaj truskawek w ciasto, ponieważ owoce same lekko zapadną się w trakcie pieczenia.  

10. Formę włóż do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Warto sprawdzić 5-10 minut przed czasem za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wbijemy w zarumienione ciasto patyczek i po wyjęciu będzie on suchy, to oznacza, że placek jest gotowy. 

11. Po przestudzeniu ciasto z truskawkami oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto z rabarbarem - przepis na najlepszy i najszybszy deser. 15 minut i gotowe

Więcej o: