Rabarbar pod kruszonką - letni deser z kilku składników. Palce lizać

Sezon na rabarbar uważam za otwarty. Kruchy, delikatnie kwaśny idealny do ciast. W połączeniu z kruszonką stanowi istne niebo. Dziś przepis na ekspresowy przepis na domową słodkość. Idealny na wieczór na balkonie w towarzystwie książki.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Rabarbar można przyrządzać na wiele sposobów. Kompot, ciasto oraz zapiekany pod pierzynką z kruszonki. Nasz przepis jest błyskawiczny i banalnie łatwy w przygotowaniu. Kruszonka w połączeniu z owocami stanowi idealne połączenie. Kwasowość rabarbaru świetnie równoważy słodkość kruszonki. Jeśli zastanawiasz się nad ekspresowym deserem to wypróbuj już dziś i ciesz się smakiem lata na talerzu.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Składniki:

Nadzienie:

  • Rabarbar (1kg)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Cukier waniliowy (1 łyżka)

Kruszonka:

  • Zimne masło (pół kostki)
  • Mąka pszenna (pół szklanki)
  • Cukier (mniej niż pół szklanki)

Przygotowanie:

  1. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do garnka, dodaj dwa rodzaje cukru i gotuj na małym ogniu. Smaż przez kilka minut, do momentu aż rabarbar będzie miękki.
  2. Kruszonka, wszystkie składniki wyłóż na matę do pieczenia i zagnieć w kulkę. Wstaw na chwilę do lodówki.
  3. Podsmażony rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego, na sam wierzch posyp całość kruszonką.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.

Tak przygotowany deser śmiało podawaj z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych. To wspomnienie wakacji i letnich wieczorów. Zrobisz raz i już na zawsze będziesz się zajadać rabarbarem pod kruszonką. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: