Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Chłodnik z botwinki
Przepis pochodzi z oficjalnej strony internetowej Magdy Gessler - Smaki Życia. Jej ciasto z truskawkami jest proste i szybkie do zrobienia, a jednocześnie bardzo efektowne i smaczne. Przekonajcie się sami.
Przepis Magdy Gessler na ciasto z truskawkami. Wystarczy kilka produktów, by wyczarować pyszny deser
Do upieczenia ciasta truskawkowego potrzebne są następujące produkty:
- truskawki (świeże) - trzy czwarte kilograma (lub nieco więcej),
- śmietanka kokosowa - pół litra,
- herbatniki (najlepiej pełnoziarniste) - opakowanie (około 200 g),
- cukier - szklanka,
- orzechy włoskie - 100 g,
- masło - pół kostki,
- żelatyna - dwie łyżeczki,
- limonka (sok i skórka)
- wiórki kokosowe,
- listki mięty lub melisy (świeże).
Przygotowanie ciasta z truskawkami jest proste. Każdy sobie z tym poradzi
Jak zrobić ciasto truskawkowe z pianką kokosową? Instrukcja znajduje się poniżej:
- Orzechy upraż na patelni i drobno posiekaj;
- Herbatniki zmiksuj z masłem i wymieszaj z rozdrobnionymi orzechami;
- Taką masę wyłóż na dno blachy z papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Zostaw do ostygnięcia w formie;
- Limonkę dokładnie umyj i zetrzyj jej skórkę. Z reszty wyciśnij sok;
- Śmietankę kokosową zmiksuj z cukrem, po czym wymieszaj ze skórką limonki;
- Pół szklanki wrzątku wymieszaj z dwiema łyżeczkami żelatyny. Zostaw, aby nieco ostygło;
- Wymieszaj śmietankę z żelatyną. Połowę truskawek umyj i pokrój na połówki;
- Na upieczony spód (wciąż w blaszce) wyłóż połowę śmietanki, ułóż na niej warstwę truskawek;
- Owoce przykryj resztą masy śmietankowej i ozdób całość resztą truskawek. Schłódź w lodówce przez dwie godziny;
- Zrób sos - zmiksuj resztę owoców z cukrem. Dodaj sok z limonki;
Gotowe ciasto podawaj oblane sosem, posypane wiórkami kokosowymi oraz przybrane listkami mięty lub melisy.
Smacznego!