Przepis Magdy Gessler na lekkie ciasto z truskawkami i puszystą pianką kokosową. W sam raz na lato

Ciasto z truskawkami to przepis na uwielbiany letni wypiek. Receptura Magdy Gessler łączy truskawki, piankę kokosową i kruche ciasto w pyszną i lekką przekąskę. Spróbujcie koniecznie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Przepis pochodzi z oficjalnej strony internetowej Magdy Gessler - Smaki Życia. Jej ciasto z truskawkami jest proste i szybkie do zrobienia, a jednocześnie bardzo efektowne i smaczne. Przekonajcie się sami.

Ciasto z galaretką i truskawkamiCiasto z truskawkami - trzy proste przepisy idealne na każdą okazję

Przepis Magdy Gessler na ciasto z truskawkami. Wystarczy kilka produktów, by wyczarować pyszny deser

Do upieczenia ciasta truskawkowego potrzebne są następujące produkty:

  • truskawki (świeże) - trzy czwarte kilograma (lub nieco więcej),
  • śmietanka kokosowa - pół litra,
  • herbatniki (najlepiej pełnoziarniste) - opakowanie (około 200 g),
  • cukier - szklanka,
  • orzechy włoskie - 100 g,
  • masło - pół kostki,
  • żelatyna - dwie łyżeczki,
  • limonka (sok i skórka)
  • wiórki kokosowe,
  • listki mięty lub melisy (świeże).

Ciasto jogurtowe z truskawkamiCiasto jogurtowe z truskawkami - przepis na letni deser. Odkryj nowy smak

Przygotowanie ciasta z truskawkami jest proste. Każdy sobie z tym poradzi

Jak zrobić ciasto truskawkowe z pianką kokosową? Instrukcja znajduje się poniżej:

  1. Orzechy upraż na patelni i drobno posiekaj;
  2. Herbatniki zmiksuj z masłem i wymieszaj z rozdrobnionymi orzechami;
  3. Taką masę wyłóż na dno blachy z papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Zostaw do ostygnięcia w formie;
  5. Limonkę dokładnie umyj i zetrzyj jej skórkę. Z reszty wyciśnij sok;
  6. Śmietankę kokosową zmiksuj z cukrem, po czym wymieszaj ze skórką limonki;
  7. Pół szklanki wrzątku wymieszaj z dwiema łyżeczkami żelatyny. Zostaw, aby nieco ostygło;
  8. Wymieszaj śmietankę z żelatyną. Połowę truskawek umyj i pokrój na połówki;
  9. Na upieczony spód (wciąż w blaszce) wyłóż połowę śmietanki, ułóż na niej warstwę truskawek;
  10. Owoce przykryj resztą masy śmietankowej i ozdób całość resztą truskawek. Schłódź w lodówce przez dwie godziny;
  11. Zrób sos - zmiksuj resztę owoców z cukrem. Dodaj sok z limonki;

Gotowe ciasto podawaj oblane sosem, posypane wiórkami kokosowymi oraz przybrane listkami mięty lub melisy.

Smacznego!

Więcej o: