Ciasto z truskawkami - trzy proste przepisy idealne na każdą okazję

Truskawki to najlepszy dowód na to, że życie jednak jest piękne i smaczne. Dziś specjalnie dla ciebie mamy trzy proste przepisy na ciasto z truskawkami, które uwolnią moc hormonów szczęścia. Zrobisz je łatwo, szybko i tanio. Nie ma nic lepszego do weekendowej kawki, niż pyszne ciasto z truskawkami.

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto z truskawkami to lek na wszystko - weekendową nudę, złośliwego szefa i złamane serce. Dziś mamy trzy arcyłatwe przepisy na ciasto, które już po pierwszym kęsie poprawi humor. Poniżej każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych? Zwróć uwagę na jeden aspektPolskie truskawki a zagraniczne. Co je różni? Patrz na szypułkę

Ciasto z truskawkami - trzy przepisy na idealny deser pachnący wakacjami

Ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie

Składniki na biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka rozmiar L
  • 70 g cukru
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • odrobina soli

Składniki na krem:

  • 600 g porządnie schłodzonej śmietanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretek truskawkowych

Ciasto truskawkowe z galaretką - sposób wykonania

  1. Najpierw przygotuj biszkopt. Możesz także zrobić go dzień wcześniej. Oddziel białka od żółtek, z białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do piany dodawaj cukier, łyżka po łyżce i cały czas miksuj. Kiedy uzyskasz błyszczącą bezę, dodawaj po jednym żółtku (cały czas miksując).
  2. Do miski przesiej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj je obie i stopniowo dodawaj do ubitych jajek. Rób to etapowo, cały czas mieszając na średnich obrotach. Następnie przelej masę do przygotowanej wcześniej formy i upiecz w temperaturze 180 stopni. 15-20 minut powinno wystarczyć.
  3. Przygotuj krem z bitej śmietany. Do rondelka lub dużego kubka wsyp żelatynę i zalej ją gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj i na chwilę pozostaw. Następnie dodaj zimne mleko i wymieszaj całość.
  4. Śmietankę przelej do miski, ubij ją na puch z dodatkiem cukru pudru oraz cukru waniliowego. Następnie dodawaj łyżka po łyżce żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając. Kiedy obie masy połączą się, dokładnie je wymieszaj i wylej na biszkopt. Włóż na pół godziny do lodówki.
  5. Galaretkę truskawkową  rozpuść w gorącej wodzie i odłóż do schłodzenia. Kiedy zacznie tężeć, wyjmij ją z lodówki. Truskawki pokrój na części (lub w plastry, jak wolisz) i ułóż na wierzchu kremowej masy. Zalej je galaretką i pozostaw do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.

Ciasto kruche z truskawkami - przepis

Podstawą tego deseru jest ciasto kruche. Jeśli na samą myśl o jego zrobieniu przechodzą cię dreszcze niepokoju, nie martw się. Mamy najlepszy przepis na ciasto kruche, które nie może się nie udać. Wprawdzie jest to wersja mocno uproszczona, ale zapewniamy - bardzo smaczna.

Składniki:

  • 0,5 szklanki drobnego cukru 
  • 120 g masła
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 700 g truskawek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę, włóż do niej masło i cukier. Za pomocą miksera utrzyj na gładką i puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, pod koniec dodaj cukier waniliowy.
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Następnie dodawaj ją stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie wylej masę na ciasto i na wierzchu wyłóż truskawki (wcześniej oczywiście je opłucz i pokrój). Delikatnie potrząśnij formą, by masa się wyrównała. 
  4. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

Ciasto z truskawkami i budyniem

Składniki na ciasto kruche już znasz, poza tym przygotuj:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • ok. 50 g cukru
  • 1 łyżkę cukru waniliowego
  • 500 g truskawek

Sposób wykonania:

  1. Najważniejsze jest ciasto kruche, Spokojnie możesz je przygotować dzień wcześniej. Kiedy ciasto masz już gotowe, zajmij się masą budyniową.
  2. Do rondelka wsyp proszek budyniowy i wymieszaj go z objętością 3/4 szklanki mleka. W drugim rondelku zagotuj resztę mleka wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zawrze, stopniowo dodawaj budyń, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i pozostaw, by lekko ostygła.
  3. Truskawki opłucz i pokrój na kawałki. Ułóż je na cieście, a całość zalej budyniem. Wyrównaj wierzch i włóż do lodówki, by masa stężała. Po 6 godzinach już można kroić ciasto.

SzczawiowaZupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o serze

Takie ciasto z truskawkami powinno się znaleźć na stole każdego dobrego człowieka. Bo przecież truskawki są stworzone dla dobrych ludzi, prawda?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: