Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto z truskawkami to lek na wszystko - weekendową nudę, złośliwego szefa i złamane serce. Dziś mamy trzy arcyłatwe przepisy na ciasto, które już po pierwszym kęsie poprawi humor. Poniżej każdy znajdzie coś dla siebie.
Ciasto z truskawkami - trzy przepisy na idealny deser pachnący wakacjami
Ciasto z truskawkami i galaretką na biszkopcie
Składniki na biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar L
- 70 g cukru
- 50 g maki ziemniaczanej
- odrobina soli
Składniki na krem:
- 600 g porządnie schłodzonej śmietanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- 2 opakowania galaretek truskawkowych
Ciasto truskawkowe z galaretką - sposób wykonania
- Najpierw przygotuj biszkopt. Możesz także zrobić go dzień wcześniej. Oddziel białka od żółtek, z białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do piany dodawaj cukier, łyżka po łyżce i cały czas miksuj. Kiedy uzyskasz błyszczącą bezę, dodawaj po jednym żółtku (cały czas miksując).
- Do miski przesiej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj je obie i stopniowo dodawaj do ubitych jajek. Rób to etapowo, cały czas mieszając na średnich obrotach. Następnie przelej masę do przygotowanej wcześniej formy i upiecz w temperaturze 180 stopni. 15-20 minut powinno wystarczyć.
- Przygotuj krem z bitej śmietany. Do rondelka lub dużego kubka wsyp żelatynę i zalej ją gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj i na chwilę pozostaw. Następnie dodaj zimne mleko i wymieszaj całość.
- Śmietankę przelej do miski, ubij ją na puch z dodatkiem cukru pudru oraz cukru waniliowego. Następnie dodawaj łyżka po łyżce żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając. Kiedy obie masy połączą się, dokładnie je wymieszaj i wylej na biszkopt. Włóż na pół godziny do lodówki.
- Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie i odłóż do schłodzenia. Kiedy zacznie tężeć, wyjmij ją z lodówki. Truskawki pokrój na części (lub w plastry, jak wolisz) i ułóż na wierzchu kremowej masy. Zalej je galaretką i pozostaw do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.
Ciasto kruche z truskawkami - przepis
Podstawą tego deseru jest ciasto kruche. Jeśli na samą myśl o jego zrobieniu przechodzą cię dreszcze niepokoju, nie martw się. Mamy najlepszy przepis na ciasto kruche, które nie może się nie udać. Wprawdzie jest to wersja mocno uproszczona, ale zapewniamy - bardzo smaczna.
Składniki:
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 120 g masła
- 3 jajka rozmiar L
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 700 g truskawek
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę, włóż do niej masło i cukier. Za pomocą miksera utrzyj na gładką i puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, pod koniec dodaj cukier waniliowy.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Następnie dodawaj ją stopniowo do masy maślanej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie wylej masę na ciasto i na wierzchu wyłóż truskawki (wcześniej oczywiście je opłucz i pokrój). Delikatnie potrząśnij formą, by masa się wyrównała.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
Ciasto z truskawkami i budyniem
Składniki na ciasto kruche już znasz, poza tym przygotuj:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- ok. 50 g cukru
- 1 łyżkę cukru waniliowego
- 500 g truskawek
Sposób wykonania:
- Najważniejsze jest ciasto kruche, Spokojnie możesz je przygotować dzień wcześniej. Kiedy ciasto masz już gotowe, zajmij się masą budyniową.
- Do rondelka wsyp proszek budyniowy i wymieszaj go z objętością 3/4 szklanki mleka. W drugim rondelku zagotuj resztę mleka wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zawrze, stopniowo dodawaj budyń, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i pozostaw, by lekko ostygła.
- Truskawki opłucz i pokrój na kawałki. Ułóż je na cieście, a całość zalej budyniem. Wyrównaj wierzch i włóż do lodówki, by masa stężała. Po 6 godzinach już można kroić ciasto.
Takie ciasto z truskawkami powinno się znaleźć na stole każdego dobrego człowieka. Bo przecież truskawki są stworzone dla dobrych ludzi, prawda?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.