Ciasto bez pieczenia brzmi jak kolejny przepis, który zakończy się cukierniczą katastrofą? Zamiast eksperymentować znaczniej lepszym wyborem będzie wykorzystanie naszego niezawodnego przepisu. Tu nie ma wielkiej filozofii, a na dodatek skład jest krótki i kosztuje przysłowiowych kilka groszy.
Najprostsze rozwiązania często okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego, zamiast dokładać sobie pracy w okresie wielkanocnych przygotowań, znacznie lepiej będzie zastąpienie mozolnego, długiego pieczenia klasycznych ciast. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest najprościej mówiąc iść na łatwiznę - tu ekspresowe i równie smakowite ciasto bez pieczenia sprawdzi się doskonale. Zapewniamy, ze taka słodycz nie tylko pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole, ale także podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających.
Bazą naszego obłędnego ciasta będzie tzw. żwirek przygotowany z drobno posiekanych lub zmielonych w blenderze ciasteczek. Masą i jednocześnie głównym składnikiem będzie z kolei puszysta, kremowa i doskonała masa budyniowa - najlepiej śmietankowa. Teraz kolej na gwóźdź programu, czyli układanie estetycznych warstw. Tak przygotowane ciasto na koniec dekorujemy i przekładamy do lodówki na kilka godzin leżakowania - prościej się nie da!
Składniki:
Sposób przygotowania: