• Link został skopiowany

To najprawdopodobniej najtańsze i najłatwiejsze ciasto bez pieczenia. W składzie króluje jeden produkt

Nie da się ukryć, że domowe wypieki zawsze smakują najlepiej. Właśnie dlatego, zamiast stawiać na gotowe łakocie lepiej sięgnąć po nasz przepis na najłatwiejsze ciasto i to na dodatek bez pieczenia. Tu króluje puszysta, kremowa masa, która doskonale wypada na ciasteczkowym sosie.
ciasto bez pieczenia (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pixabay/silviarita

Ciasto bez pieczenia brzmi jak kolejny przepis, który zakończy się cukierniczą katastrofą? Zamiast eksperymentować znaczniej lepszym wyborem będzie wykorzystanie naszego niezawodnego przepisu. Tu nie ma wielkiej filozofii, a na dodatek skład jest krótki i kosztuje przysłowiowych kilka groszy. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Ciasto bez pieczenia z okrojonym składem. Kremowa masa urzeknie nie jedno podniebienie

Najprostsze rozwiązania często okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego, zamiast dokładać sobie pracy w okresie wielkanocnych przygotowań, znacznie lepiej będzie zastąpienie mozolnego, długiego pieczenia klasycznych ciast. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest najprościej mówiąc iść na łatwiznę - tu ekspresowe i równie smakowite ciasto bez pieczenia sprawdzi się doskonale. Zapewniamy, ze taka słodycz nie tylko pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole, ale także podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających. 

Bazą naszego obłędnego ciasta będzie tzw. żwirek przygotowany z drobno posiekanych lub zmielonych w blenderze ciasteczek. Masą i jednocześnie głównym składnikiem będzie z kolei puszysta, kremowa i doskonała masa budyniowa - najlepiej śmietankowa. Teraz kolej na gwóźdź programu, czyli układanie estetycznych warstw. Tak przygotowane ciasto na koniec dekorujemy i przekładamy do lodówki na kilka godzin leżakowania - prościej się nie da!

Przepis na najprostsze ciasto świata. Wystarczy ułożyć warstwy i gotowe!

Składniki: 

  • 500 g herbatników,
  • litr mleka lub napoju roślinnego,
  • 3 budynie waniliowe,
  • kostka masła (250 g),
  • optymalnie - polewa czekoladowa. 

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki mleka wsyp zawartość trzech budyniów. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było żadnych grudek. 
  2. Pozostałe mleko podgrzewaj w rondelku, po chwili wlej mieszankę budyniową, wszystko energicznie mieszaj i wyłącz gaz. Tak powstanie kremowy budyń, który odstaw do wystygnięcia. 
  3. W tym czasie przygotuj ciasteczkowy spód. Ułóż herbatniki na dnie formy lub zmiel je na żwirek i dopiero wtedy przełóż na blaszkę. 
  4. Teraz wracamy do masy. Masło przełóż do miski i zacznij je ubijać mikserem na jasną masę. Stopniowo zacznij dodawać budyń - łyżka po łyżce. 
  5. 1/3 kremowej masy przełóż na herbatniki. Masę przykryj kolejną warstwą ciasteczek. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników. 
  6. Gotowe ciasto udekoruj na koniec polewą czekoladową i włóż do lodówki na kilka godzin. 
Więcej o: