To najprawdopodobniej najtańsze i najłatwiejsze ciasto bez pieczenia. W składzie króluje jeden produkt

Nie da się ukryć, że domowe wypieki zawsze smakują najlepiej. Właśnie dlatego, zamiast stawiać na gotowe łakocie lepiej sięgnąć po nasz przepis na najłatwiejsze ciasto i to na dodatek bez pieczenia. Tu króluje puszysta, kremowa masa, która doskonale wypada na ciasteczkowym sosie.

Ciasto bez pieczenia brzmi jak kolejny przepis, który zakończy się cukierniczą katastrofą? Zamiast eksperymentować znaczniej lepszym wyborem będzie wykorzystanie naszego niezawodnego przepisu. Tu nie ma wielkiej filozofii, a na dodatek skład jest krótki i kosztuje przysłowiowych kilka groszy. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Ciasto bez pieczenia z okrojonym składem. Kremowa masa urzeknie nie jedno podniebienie

Najprostsze rozwiązania często okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego, zamiast dokładać sobie pracy w okresie wielkanocnych przygotowań, znacznie lepiej będzie zastąpienie mozolnego, długiego pieczenia klasycznych ciast. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest najprościej mówiąc iść na łatwiznę - tu ekspresowe i równie smakowite ciasto bez pieczenia sprawdzi się doskonale. Zapewniamy, ze taka słodycz nie tylko pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole, ale także podbije serca i podniebienia nawet najbardziej wymagających. 

Bazą naszego obłędnego ciasta będzie tzw. żwirek przygotowany z drobno posiekanych lub zmielonych w blenderze ciasteczek. Masą i jednocześnie głównym składnikiem będzie z kolei puszysta, kremowa i doskonała masa budyniowa - najlepiej śmietankowa. Teraz kolej na gwóźdź programu, czyli układanie estetycznych warstw. Tak przygotowane ciasto na koniec dekorujemy i przekładamy do lodówki na kilka godzin leżakowania - prościej się nie da!

Przepis na najprostsze ciasto świata. Wystarczy ułożyć warstwy i gotowe!

Składniki: 

  • 500 g herbatników,
  • litr mleka lub napoju roślinnego,
  • 3 budynie waniliowe,
  • kostka masła (250 g),
  • optymalnie - polewa czekoladowa. 

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki mleka wsyp zawartość trzech budyniów. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było żadnych grudek. 
  2. Pozostałe mleko podgrzewaj w rondelku, po chwili wlej mieszankę budyniową, wszystko energicznie mieszaj i wyłącz gaz. Tak powstanie kremowy budyń, który odstaw do wystygnięcia. 
  3. W tym czasie przygotuj ciasteczkowy spód. Ułóż herbatniki na dnie formy lub zmiel je na żwirek i dopiero wtedy przełóż na blaszkę. 
  4. Teraz wracamy do masy. Masło przełóż do miski i zacznij je ubijać mikserem na jasną masę. Stopniowo zacznij dodawać budyń - łyżka po łyżce. 
  5. 1/3 kremowej masy przełóż na herbatniki. Masę przykryj kolejną warstwą ciasteczek. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników. 
  6. Gotowe ciasto udekoruj na koniec polewą czekoladową i włóż do lodówki na kilka godzin. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.