• Link został skopiowany

Słodkie, mięciutkie i pyszne. Zrób to ciasto na weekend. Wszyscy będą prosić o przepis

Ciasta warzywne już nikogo nie dziwią, ale to naprawdę robi wrażenie. Klasyczne marchewkowe w nowej odsłonie, z cytrynowym kremem, który równoważy słodycz i dodaje świeżości. Proste składniki, szybkie przygotowanie i efekt, który zachwyci gości.
ciasto marchewkowe
olga's captured moments / shuterstock.com

To ciasto ma wszystko, czego potrzeba: prostotę, składniki z kuchennej szafki i efekt, który robi wrażenie. Marchewka, przyprawy korzenne i cytrusy łączą się w deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na weekend, jak i na święta. Do tego można go przygotować z wyprzedzeniem – i tylko zyskuje na smaku.

Zobacz wideo Spróbuj klasyka w nowej postaci. Oto przepis na sernik mango

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Składniki na ciasto:

  • 400 g startej marchewki,
  • 400 mąki tortowej,
  • 400 g brązowego cukru,
  • 450 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie garść rodzynek.

Składniki na krem cytrynowy:

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • sok z wyciśnięty z połówki pomarańczy,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski, dodaj olej i wymieszaj. Następnie wsyp startą na tarce marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Do innego naczynia przesyp mąkę, cukier, wiórki, rodzynki, jeśli używasz, sól, cynamon i gałkę oraz proszek i sodę. Dokładnie wymieszaj.

Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj wszystko tak, by nie było widać mąki. Przygotuj tortownicę posmarowaną masłem i przełóż do niej masę na ciasto marchewkowe. Piecz w 150 stopniach C przez 60 minut.

Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto marchewkowe z krememQ77photo / Shutterstock

W międzyczasie zrób krem cytrynowy. Do serka dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz skórki starte z obu owoców. Na koniec dosyp cukier puder i wymieszaj składniki. Wstaw krem do lodówki na czas studzenia się ciasta. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w połowie na dwie części - tak żeby powstały dwa blaty. Ten na samym spodzie posmaruj grubą warstwą kremu cytrynowego. Ułóż na nim drugi blat i również go posmaruj. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym możesz udekorować według uznania. Dobrze pasują do niego np. orzechy włoskie - w całości lub posiekane - albo kandyzowana skórka pomarańczowa.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: