To ciasto ma wszystko, czego potrzeba: prostotę, składniki z kuchennej szafki i efekt, który robi wrażenie. Marchewka, przyprawy korzenne i cytrusy łączą się w deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na weekend, jak i na święta. Do tego można go przygotować z wyprzedzeniem – i tylko zyskuje na smaku.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem cytrynowy:
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski, dodaj olej i wymieszaj. Następnie wsyp startą na tarce marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Do innego naczynia przesyp mąkę, cukier, wiórki, rodzynki, jeśli używasz, sól, cynamon i gałkę oraz proszek i sodę. Dokładnie wymieszaj.
Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj wszystko tak, by nie było widać mąki. Przygotuj tortownicę posmarowaną masłem i przełóż do niej masę na ciasto marchewkowe. Piecz w 150 stopniach C przez 60 minut.
W międzyczasie zrób krem cytrynowy. Do serka dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz skórki starte z obu owoców. Na koniec dosyp cukier puder i wymieszaj składniki. Wstaw krem do lodówki na czas studzenia się ciasta. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w połowie na dwie części - tak żeby powstały dwa blaty. Ten na samym spodzie posmaruj grubą warstwą kremu cytrynowego. Ułóż na nim drugi blat i również go posmaruj. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym możesz udekorować według uznania. Dobrze pasują do niego np. orzechy włoskie - w całości lub posiekane - albo kandyzowana skórka pomarańczowa.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!