Wizja przygotowania biszkoptu często przeraża i zniechęca do pieczenia. Często zdarzają się przecież wpadki z oklapniętym, niewyrośniętym lub przypalonym ciastem. Jest jednak kilka zasad, które pomogą nam w przygotowaniu idealnego biszkoptu. To uniwersalne ciasto świetnie sprawdzi się jako baza do tortów i innych pysznych ciast.
Więcej rad dotyczących pieczenia znajdziesz w naszym artykule: Biszkopt - przepis na delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Sprawdzony sposób na puszyste ciasto
Więcej kulinarnych porad znajdziesz na Gazeta.pl
Przed pieczeniem biszkoptu warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Przestrzeganie prostych zasad zagwarantuje nam udany i pyszny efekt. Bazą ciasta są jajka. Podczas przygotowywania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
W trakcie przygotowywania masy najlepiej ubić białka na sztywną pianę. Dzięki temu procesowi do masy wprowadzane są bąbelki powietrza, które sprawiają, że biszkopt "unosi się" i jest puszysty. Im lepiej ubite białka, tym wyższy biszkopt. Z kolei zbyt gęsta masa zagwarantuje nam twarde i zbite ciasto.
Wybór mąki jest równie istotny - mąka pszenna przyczynia się do odpowiedniej konsystencji i wiąże ze sobą pozostałe produkty. Warto też użyć sitka do przesiania mąki, to dodatkowo ją napowietrzy.
Nietypowym dodatkiem jest skrobia ziemniaczana, niektórzy twierdzą, że dzięki niemu biszkopt będzie kruchy. Kolejnym składnikiem jest cukier. Najlepiej wybrać ten drobny, przeznaczony do wyrobów cukierniczych, który szybciej się rozpuszcza.
Po odpowiednim przygotowaniu ciasta przechodzimy do pieczenia. Ten etap jest równie ważny, dlatego warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami, by biszkopt nie opadł i nie przypalił się. Pomocne okażą się wskazówki wymienione poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Proces ubijania można zakończyć gdy cukier się rozpuści. Do białek wlewamy żółtka - ubijamy aż składniki się połączą.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i stopniowo wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy.
Rant lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wlewamy masę biszkoptową.
Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni w trybie góra - dół i pieczemy przez około 40-45 minut. W końcowym etapie pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, możemy zakończyć pieczenie.
Ciasto zostawiamy do przestudzenia na kilka godzin a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie biszkopt kroimy i wykorzystujemy do dalszych przepisów.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.