Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeżeli planujesz upiec jakieś pyszne ciasto dla rodziny czy znajomych mamy dla ciebie ułatwienie. Bardzo często w ciastach podstawę stanowi biszkopt. Czasem należy się dużo napracować, aby był wilgotny, puszysty i nie odpadł. Nasz przepis może ci bardzo ułatwić pieczenie!
Zobacz wideo Szarlotka królewska
Czym jest biszkopt i jak prawidłowo go upiec?
Prawidłowo wykonany biszkopt charakteryzuje się lekkością, gdyż do jego przygotowania nie używa się tłuszczu, a swoją puszystość zyskuje dzięki odpowiednio ubitym białkom jaj. Co ciekawe tradycyjne przepisy na biszkopt nie zawierają w sobie proszku do pieczenia. Ich sekret tkwi w odpowiednio ubitych białkach. Powinniście jednak wiedzieć, że robienie dobrego biszkopta, odpowiednio wyrośniętego nie jest skomplikowane, wystarczy bowiem wyczuć odpowiedni poziom ubicia białek.
Ten biszkopt z 5 jaj na pewno ci urośnie. W czym go upiec?
Klasyczny biszkopt z 5 jaj powinien wyjść każdemu. Jest prosty i nie wymaga dodatku proszku do pieczenia. Proporcje składników, które podano w przepisie, można przygotować w standardowej, prostokątnej blaszce do pieczenia, bądź w tortownicy.
- Blaszka prostokątna 36x25x6 cm – biszkopt z tego przepisu wyrośnie na około 4-5 cm (doskonały do podziału na 2 blaty)
- Tortownica 25 cm – biszkopt wyrośnie na około 5-7 cm (podzielny na nawet 3-4 blaty)
Prosty tort potrzebuje biszkoptu. Ten przepis jest szybki i prosty
Składniki:
- 5 jaj "L"
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
Sposób przygotowania:
- Najpierw żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Kiedy cukier w całości się rozpuści, do masy dodać żółtka.
- Ubijać mikserem przez około minutę. Do masy dodać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną następnie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto mieszać przez około 30 sekund.
- Teraz należy delikatnie natłuścić blaszkę, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto biszkoptowe i wyrównać. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec około 40 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
- Gdy biszkopt będzie już upieczony, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika należy go upuścić z około 30 cm na podłogę. Biszkopt pozostawić w blaszce do wystudzenia i mamy gotową postawę naszego tortu lub ciasta. Smacznego.