Ten przepis na biszkopt z 5 jaj jest bardzo prosty. Wyrośnie jak szalony każdemu!

Chcesz upiec coś na szybko i mieć pewność, że wyjdzie pyszne? Ten przepis na biszkopt z 5 jaj bez proszku do pieczenia jest bardzo prosty i wyrasta każdemu! Przyrządzisz z niego pyszne torty i ciasta.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeżeli planujesz upiec jakieś pyszne ciasto dla rodziny czy znajomych mamy dla ciebie ułatwienie. Bardzo często w ciastach podstawę stanowi biszkopt. Czasem należy się dużo napracować, aby był wilgotny, puszysty i nie odpadł. Nasz przepis może ci bardzo ułatwić pieczenie!

Zobacz wideo Szarlotka królewska

Czym jest biszkopt i jak prawidłowo go upiec?

Prawidłowo wykonany biszkopt charakteryzuje się lekkością, gdyż do jego przygotowania nie używa się tłuszczu, a swoją puszystość zyskuje dzięki odpowiednio ubitym białkom jaj. Co ciekawe tradycyjne przepisy na biszkopt nie zawierają w sobie proszku do pieczenia. Ich sekret tkwi w odpowiednio ubitych białkach. Powinniście jednak wiedzieć, że robienie dobrego biszkopta, odpowiednio wyrośniętego nie jest skomplikowane, wystarczy bowiem wyczuć odpowiedni poziom ubicia białek.

Ten biszkopt z 5 jaj na pewno ci urośnie. W czym go upiec?

Klasyczny biszkopt z 5 jaj powinien wyjść każdemu. Jest prosty i nie wymaga dodatku proszku do pieczenia. Proporcje składników, które podano w przepisie, można przygotować w standardowej, prostokątnej blaszce do pieczenia, bądź w tortownicy. 

  • Blaszka prostokątna 36x25x6 cm – biszkopt z tego przepisu wyrośnie na około 4-5 cm (doskonały do podziału na 2 blaty)
  • Tortownica 25 cm – biszkopt wyrośnie na około 5-7 cm (podzielny na nawet 3-4 blaty)

Prosty tort potrzebuje biszkoptu. Ten przepis jest szybki i prosty

Składniki:

  • 5 jaj "L"
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Kiedy cukier w całości się rozpuści, do masy dodać żółtka.
  2. Ubijać mikserem przez około minutę. Do masy dodać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną następnie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto mieszać przez około 30 sekund.
  3. Teraz należy delikatnie natłuścić blaszkę, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto biszkoptowe i wyrównać. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec około 40 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
  4. Gdy biszkopt będzie już upieczony, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika należy go upuścić z około 30 cm na podłogę. Biszkopt pozostawić w blaszce do wystudzenia i mamy gotową postawę naszego tortu lub ciasta. Smacznego.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.