Szarlotka - przepis błyskawiczny. Zrobisz ją bez zagniatania i bez ucierania

Szarlotka to ciasto idealne na każdą okazję. Chyba nie ma na świecie osoby, która na pytanie, czy lubi szarlotkę, odpowiedziałaby "nie". Przepis na szarlotkę jest znany, ale dziś mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - błyskawiczny przepis na szarlotkę sypaną. Nie musisz męczyć się z zagniataniem czy ucieraniem ciasta, a smak i tak będzie genialny.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast, niestety nie należy do najszybszych w wykonaniu, a dla wielu z nas konieczność zrobienia ciasta kruchego jest drogą przez mękę. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na szarlotkę sypaną. Jej nazwa wzięła się od tego, że wymieszane składniki po prostu sypię się do formy do pieczenia. Chyba nie ma prostszego przepisu na deser z jabłkami.

Ogórki małosolneOgórki małosolne - przepis tradycyjny. Odpowiednia sól jest kluczowa

Szarlotka - przepis błyskawiczny

Składniki:

  • ok. 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1,5 porządnej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kawałek porządnie schłodzonego masła
  • cynamon

Szarlotka sypana - sposób wykonania

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj całość. 
  2. Przygotuj miskę. Przesiej do niej mąkę i dodaj resztę składników. Wymieszaj całość i podziel na trzy mniej więcej równe części.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia lub tortownicę. Brzegi wysmaruj masłem. Na dno wysyp pierwszą część suchych składników i wyrównaj. Następnie wyłóż połowę jabłek, przykryj to drugą częścią suchych składników. Na tę warstwę połóż pozostałe jabłka. Na jabłka wysyp ostatnią już część suchych składników. 
  4. Na wierzch ciasta dodaj ok. 170 g schłodzonego masła startego na tarce.
  5. Szarlotkę sypaną piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i oprósz cukrem pudrem.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?Jak odświeżyć czerstwy chleb? Metoda jest banalna. Już nigdy go nie wyrzucisz

Zrobienie takiego ciasta zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak jest wyjątkowy. Jeśli twój grafik bywa napięty, a ochota na domowe ciasto nie odpuszcza, koniecznie wypróbuj ten błyskawiczny sposób na szarlotkę.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: