Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast, niestety nie należy do najszybszych w wykonaniu, a dla wielu z nas konieczność zrobienia ciasta kruchego jest drogą przez mękę. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na szarlotkę sypaną. Jej nazwa wzięła się od tego, że wymieszane składniki po prostu sypię się do formy do pieczenia. Chyba nie ma prostszego przepisu na deser z jabłkami.
Szarlotka - przepis błyskawiczny
Składniki:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1,5 porządnej łyżeczki proszku do pieczenia
- kawałek porządnie schłodzonego masła
- cynamon
Szarlotka sypana - sposób wykonania
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj całość.
- Przygotuj miskę. Przesiej do niej mąkę i dodaj resztę składników. Wymieszaj całość i podziel na trzy mniej więcej równe części.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia lub tortownicę. Brzegi wysmaruj masłem. Na dno wysyp pierwszą część suchych składników i wyrównaj. Następnie wyłóż połowę jabłek, przykryj to drugą częścią suchych składników. Na tę warstwę połóż pozostałe jabłka. Na jabłka wysyp ostatnią już część suchych składników.
- Na wierzch ciasta dodaj ok. 170 g schłodzonego masła startego na tarce.
- Szarlotkę sypaną piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i oprósz cukrem pudrem.
Zrobienie takiego ciasta zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak jest wyjątkowy. Jeśli twój grafik bywa napięty, a ochota na domowe ciasto nie odpuszcza, koniecznie wypróbuj ten błyskawiczny sposób na szarlotkę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.